Liczba wyników: 734
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
W tym roku pogoda nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, że stęskniliśmy się za słońcem i po długiej jego nieobecności chętniej kierujemy ku niemu twarze. Niestety jednocześnie zapominamy o odpowiedniej ochronie stęsknionej za słońcem skóry. Zdarza się, że efektem takich zaniedbań jest reakcja uczuleniowa bądź poparzenie słoneczne. Jak rozpoznać i zaradzić tym problemom, podpowiada mgr farmacji Ewa Kłosowska z wrocławskiej Apteki Medicover.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście. Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu znaleźć można też wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.
Regularnie jedz orzechy włoskie - to pomoże ci obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe związane z nadciśnieniem.
Pacjentom z zapaleniem dziąseł pomaga dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze.
Wiele chorób rozwija się z powodu nieodpowiedniej diety, alarmują uczeni. Okazuje się, że błędy w odżywianiu odpowiadają za jedną piątą zgonów w wymiarze globalnym.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Miażdżyca jest chorobą tętnic, na którą szczególnie narażone są osoby po 50. roku życia. Przyczyną schorzenia jest głównie niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, otyłość, cukrzyca oraz palenie tytoniu. Nieleczona bywa przyczyną zawału serca, udaru mózgu oraz amputacji kończyn dolnych. Jak leczyć miażdżycę oraz zapobiec niebezpiecznym powikłaniom?
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem