Liczba wyników: 439
Sposób odżywiania się ma przemożny wpływ na nasze zdrowie, oto niezwykły przykład z Wielkiej Brytanii: 82-letnia kobieta cierpiąca na zaawansowaną formę demencji odzyskała część zdolności poznawczych dzięki zmianie diety.
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Najczęstsze infekcje grzybicze to tzw. „stopa sportowca", infekcja drożdżakowa, grzybica paznokci oraz zakażenie grzybami z grupy dermatofitów. Na rynku dostępnych jest wiele różnych leków, ale pomóc mogą także domowe środki. Wypróbuj te produkty, żeby osłabić dolegliwość.
Smakosze zielonej herbaty mają wiele powodów do radości. Ich przysmak jest sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami, pomaga również wrócić do formy. Przedstawiamy powody, dla których warto wcielić go do codziennej diety.
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Wiosna to najlepszy okres na uzupełnienie niedoborów witamin, które mogły pojawić się w naszym organizmie podczas srogiej zimy. Ta pora roku to także świetny moment na wprowadzenie zdrowych zmian do diety i przygotowanie swojej sylwetki do lata. Nawet jeżeli nie mamy problemów z nadwagą, to warto zadbać o swój organizm i… regularnie pić zieloną herbatę.
Odra jest chorobą o bardzo wysokiej zaraźliwości. Towarzyszą jej liczne powikłania (w tym ostre zapalenie mózgu) prowadzące nawet do śmierci. Według szacunków WHO odra powoduje 10% wszystkich zgonów, wywołanych różnymi przyczynami, wśród dzieci poniżej 5 roku życia. Tym samym stanowi ósmą z kolei przyczynę zgonów na świecie. Odra rozprzestrzenia się, choć mamy na nią szczepionkę. Dlaczego tak się dzieje?
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji