Liczba wyników: 597
Herbata obecnie przeżywa swój renesans. W wielu restauracjach nie jest już podawana w prostej filiżance, bez żadnych dodatków. Obecnie, ten najpopularniejszy na świecie napój, jest na nowo odkrywany przez estetów i miłośników niebanalnych propozycji kulinarnych.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Z wewnętrznej kory tropikalnych winorośli znanych jako Koci Pazur (Vilcacora) przygotowywane są ekstrakty, herbata i kapsułki. Vilcacora została poddana rozmaitym badaniom laboratoryjnym, które wykazały jej skuteczność w łagodzeniu szeregu chorób.
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem i aromatem, zapominamy często o bogactwie jej walorów zdrowotnych.
Aromatyczna zielona herbata to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Największym szacunkiem i uznaniem darzony jest on jednak w Kraju Kwitnącej Wiśni – ojczyźnie wielu znakomitych odmian herbacianego suszu. Wśród nich najpopularniejsza jest Sencha.
W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany?
Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne, herbata szczyci się bardzo długim i imponującym CV. W ciągu kilku tysięcy lat wielokrotnie przekonała nas o swoim kojącym i regenerującym wpływie na nasze ciało, a także psychikę. Przypominamy więc najważniejsze zdrowotne właściwości herbaty towarzyszącej nam każdego dnia.
Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Przedstawiamy kilka ważnych porad dla miłośników herbaty, aby nie popełnili faux pas przy piciu swojego ulubionego naparu.
Herbata cieszy się dużą popularnością w naszym kraju Jest idealnym rozwiązaniem na zimne jesienne i zimowe wieczory, ale w pozostałych porach roku lubimy cieszyć się jej smakiem i aromatem. Przygotowanie herbaty może być prawdziwym rytuałem, który - jako taki - rządzi się niezmiennymi regułami.
Indie produkują ponad miliard kilogramów herbaty rocznie, co daje im drugie miejsce na świecie. Tym samym są odpowiedzialne za 12% globalnej uprawy. Już od 1840 roku herbata jest regularnie transportowana z Indii do Europy drogą morską. Dwie wiodące odmiany pochodzące z tego regionu to cieszące się dużą popularnością Assam oraz Darjeeling.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji