Liczba wyników: 1191
Coraz więcej osób cierpi na alergię. Współczesny styl życia (stres, szybkie tempo, chemizacja żywności) i zanieczyszczenie powietrza sprzyjają występowaniu tej choroby. Najczęstsze postaci alergii to atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa i katar sienny.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Amerykańscy naukowcy znaleźni sposób na wczesne wykrywanie chorób nowotworowych. Badania, którym przewodziła Dr Regina Santella polegają na analizie DNA pacjenta na podstawie pobranej od niego próbki krwi. Są one pierwszymi, które umożliwiają wczesne zdiagnozowanie raka wątroby u osób cierpiących na jej zapalenie.
Ozzy Osbourne trafił do szpitala po tym, jak zachorował na zapalenie oskrzeli.
Z nowych badań wynika, że witamina D może zapobiec rozwojowi chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
George Michael trafił na oddział intensywnej opieki medycznej po tym jak zdiagnozowano u niego zapalenie płuc.
Zapalenie stawów to jedna z głównych przyczyn niepełnosprawności na całym świecie. Odpowiednia dieta jednak i leki mogą istotnie złagodzić objawy.
Wystawianie wzroku na promieniowanie UV może być groźne dla oczu i wywoływać wiele dolegliwości, m.in. zapalenie spojówek. Warto zadbać więc o odpowiednie okulary przeciwsłoneczne.
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Jeśli piwo, to podczas kameralnych spotkań z przyjaciółmi, jeśli wino, to w rodzinnym gronie, jeśli zaś wódka, to najczęściej na imprezie – tak w świetle wyników najnowszych badań CBOS piją alkohol dorośli Polacy. Choć najpopularniejszym napojem alkoholowym w Polsce jest piwo, Polakom najczęściej zdarza się upijać wódką. Pijąc wódkę przeciętny konsument spożywa jednorazowo niemal dwa razy więcej czystego alkoholu niż pijąc piwo i prawie trzy razy więcej czystego alkoholu niż wtedy, gdy pije wino.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność