Liczba wyników: 1352
Ocet to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Dodawany w odpowiednich proporcjach nie tylko podkreśli smak potraw, lecz często także zwiększy ich walory zdrowotne. Jednak ocet octowi nierówny!
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Zwykło się przyjmować, że mężczyźni mają „lepiej” niż kobiety, ponieważ ich skóra jest grubsza, bardziej unaczyniona i nawilżona. Prawda jest jednak taka, że lista męskich problemów z wyglądem nierzadko dorównuje tej kobiecej. Z jakimi borykają się najczęściej i co najchętniej wybierają z szerokiej oferty gabinetów medycyny estetycznej?
Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.
Kwas acetylosalicylowy to jeden z najpowszechniej stosowanych leków na całym świecie - skutecznie łagodzi ból, pomaga przy gorączce, jest stosowany przy zapaleniach opłucnej, migdałków i pęcherza moczowego, etc. Lista problemów zdrowotnych, na które można zażywać lek, ciągle się rozrasta. Medykament ma jednak wiele różnych zastosowań - nie tylko medycznych, ale i kosmetycznych oraz w gospodarstwie domowym.
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to czas, w którym spotykamy się z rodziną przy stole. Elegancki obrus, piękna zastawa stołowa, dwanaście tradycyjnych potraw i uśmiech na twarzach najbliższych - te niezwykłe chwile zasługują na specjalną oprawę.
W czasie zbliżających się świąt na naszych stołach pojawi się mnóstwo pysznych, tradycyjnych potraw: ciast, pasztetów, pieczonych mięs i jajek w różnej postaci, nic więc dziwnego, że niemal każdy z nas zje w ciągu tych dni o wiele za dużo. O zachowaniu umiaru powinni pamiętać przede wszystkim ci, którzy na co dzień borykają się z różnymi schorzeniami.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi