Liczba wyników: 214
Niewłaściwe znakowanie, fałszowanie zawartości, za dużo wody, za mało białka - to główne zarzuty Inspekcji Jakości Handlowej rtykułów Rolno-Spożywczych wobec wędlin. Inspektorzy zbadali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej objęto też wyroby podrobowe, kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości oznakowania.
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Cierpisz z powodu ciężkich nóg, a może właśnie przebyłeś zabieg zamykania naczynek w kończynach dolnych? Łagodzenie dolegliwości związanych z problemami żylnymi nie zawsze musi oznaczać konieczność odbycia dodatkowych, inwazyjnych i nierzadko drogich terapii. Na szczęście można sobie pomóc stosując kompresjoterapię. Na czym polega ta metoda i co warto o niej wiedzieć? Podpowiadamy.
Nasze nogi nie mają lekko. Eksploatowane przez niewygodne buty, stojącą pracę lub wysokie temperatury, mają prawo poczuć się zmęczone. Jak sobie z nimi radzić, gdy po całym dniu puchną i odmawiają posłuszeństwa? Poznaj kilka sposobów na lekkie nogi.
W jaki sposób pończochy lub rajstopy mogą działać leczniczo? To pytanie z pewnością zadają sobie wszyscy ci, którzy mają problemy ze zdrowiem nóg i nie tylko. I choć leczenie problemów z niewydolnością żylną za pomocą kompresji jest metodą stosowaną od dawna, to wciąż wielu z nas ostrożnie sięga po produkty uciskowe. Dlaczego? Powód jest prosty, wokół wyrobów kompresyjnych narosło wiele mitów. Które z nich są prawdziwe?
Nieestetyczne wypukłości na nogach to żylaki. Pojawiają się głównie wtedy, gdy mamy siedzący lub stojący tryb pracy lub predyspozycje genetyczne. I choć przeważnie na tę przypadłość cierpią kobiety, to problem ten dotyka również mężczyzn w późniejszym wieku.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki. Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?
Kraina słońca, pięknych plaż, błękitnego morza. Kraj oliwy, wina i daktyli. Tunezja znów dobrze kojarzy się planującym wakacyjny wypoczynek. Jednakże powodów, by ją odwiedzić jest znacznie więcej. Czy znacie je wszystkie?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem