Liczba wyników: 673
Lawenda swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości substancji aktywnych m.in. linalolu, terpeny, garbników, kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Dzięki nim doskonale wspiera kurację różnego rodzaju uszkodzeń skóry, a także działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Pozyskane z niej olejki są składnikiem produktów do pielęgnacji stóp marki Gehwol.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Mango to niezwykły, egzotyczny owoc, który zaspokoi głód i dostarczy ci energii na długi czas. Stanowi nieocenioną dawkę błonnika, wspomagającego odchudzanie. Mango to także bogactwo wartości odżywczych – białek, żelaza, soli mineralnych, które dostarczają niezbędnej energii oraz beta-karotenu, który pomaga utrzymać letnią opaleniznę.
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO wpisano kolejne polskie zabytki. Trafiły na nią drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat oraz kopalnia soli w Bochni i wielicki Zamek Żupny. Był to pierwszy wpis polskich zabytków na Listę UNESCO od 7 lat – ostatnio, w 2006 r., wpisano na nią Halę Stulecia we Wrocławiu.
Kwas hialuronowy występuje naturalnie w organizmie ludzkim w postaci soli sodowej. Jego podstawową funkcją jest wiązanie wody, dzięki czemu skóra jest nawilżona i elastyczna. Wspomaga także proces gojenia ran i regeneracji naskórka. Kiedy organizm jest młody wytwarza wystarczającą ilość kwasu hialuronowego, jednak z wiekiem staje się go coraz mniej. Co nam wtedy grozi i jak temu zapobiec?
Bolesne skurcze mięśni nóg to powszechna dolegliwość, która może pojawić się u każdego z nas. Ich przyczyną jest na przykład nadmierny wysiłek fizyczny, nieprawidłowe siedzenie, niedobór soli i minerałów. Skurcze atakują nagle, trwają od kliku sekund do kilku minut, ale powoduję ból i duży dyskomfort, dlatego warto poznać kilka sposobów na tę uciążliwą dolegliwość.
Czasami mniej znaczy więcej, a w tym przypadku także zdrowiej. Większość ludzi z rozrzewnieniem wspomina domowy, wiejski chleb. Jednak niewielu wie, że do prawdziwego i zdrowego wypieku, który długo się nie zepsuje potrzeba tylko 3 składników – wody, mąki i soli. W wielu polskich domach jest to podstawa kuchni, więc warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.
30 maja obchodzi się Światowy Dzień Soku. Co sprawia, że to sok zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie? Już sam fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję