Liczba wyników: 344
Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.
Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.
Znana już ze szkoły podstawowej liczba π (pi) ma swoje święto - poświęcono jej 14 marca. Datę wybrano nieprzypadkowo - jej zapis bowiem: 3,14 jest jej najpowszechniej znanym przybliżeniem. Po raz pierwszy "Dzień liczby π" obchodzono w 1988 roku.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Tłusty Czwartek zawsze przypada w ostatni czwartek przed początkiem Wielkiego Postu. Dawniej dzień ten rozpoczynał tzw. Tłusty Tydzień – ostatni tydzień karnawału, kiedy jedzono bardzo dużo i bardzo tłusto.
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.
Kaszel, utożsamiany najczęściej z infekcją dróg oddechowych, przez wielu z nas traktowany jest wyłącznie jako zły objaw. Czy słusznie? Jego gwałtowne, trudne do powstrzymania napady, potrafią uprzykrzyć życie, bez względu na porę dnia czy nocy. Tymczasem kaszel ma również pozytywne aspekty. Jakie? Przybliżamy fakty i mity.
Dużo przygotowań - gotowanie, sprzątanie, zakupy, a wszystko po to, by spędzić Święta jak najpiękniej. Żeby się to udało, i w sferze fizycznej, i psychicznej, warto trzymać się kilku reguł.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Tradycyjne polskie święta nie mogą się obyć bez suto zastawionego stołu. Zarówno otaczające nas zewsząd smakołyki jak i zwyczaj rodzinnego biesiadowania przy stole zwykle kończy się dla nas nadprogramowymi kilogramami. Jak więc jeść, by się nie przejeść i nie przytyć? Oto trzy praktyczne porady.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi