Liczba wyników: 5828
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u dentysty, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania. Tak jak skóra i włosy są odzwierciedleniem stanu naszego organizmu, tak samo zęby pokazują kondycję organizmu. Dbanie o zęby powinniśmy rozpocząć od zawartości lodówki.
Pierwsze dni lata to wspaniała okazja do odrobiny przyjemności, jaką niezaprzeczalnie jest kąpiel w promieniach słońca. Wiadomym jest, że promieniowanie słoneczne jest bogatym źródłem witaminy D, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przebywanie na słońcu jest więc nie tylko możliwością doładowania „naszych akumulatorów", ale również ma korzystny wpływ dla kondycji całego organizmu. Wszystkie dobrodziejstwa związane z plażowaniem są już w zasięgu ręki - jednak, aby móc się nimi cieszyć w pełni, powinniśmy się do tego odpowiednio przygotować.
Dlaczego kichamy? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie zwłaszcza w sezonie grypowym. Kichnięcie jest odruchową i bezwarunkową reakcją organizmu, która pozwala usunąć z nosa wszelkie niepożądane substancje podrażające błonę śluzową nosa. Co wiemy na temat kichania? Próbujemy obalić istniejące mity i przedstawić fakty dotyczące tej reakcji organizmu.
Badanie USG może pomóc w przewidzeniu zawału serca- informują naukowcy.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Jak wykazuje nowe badanie, Brytyjczycy powyżej 55 roku życia często są na permanentnej diecie.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Wraz z wiekiem spada wydajność wątroby i nerek, czyli narządów odpowiedzialnych za oczyszczanie naszego organizmu. Osteoporoza, która zwiększa podatność na złamania kości, dotyka kobiety po menopauzie i mężczyzn po 70 roku życia. Jednak seniorzy w celu kontroli organizmu, nie mogą zapomnieć również o hormonach, tarczycy i płciowych, które czuwają nad spójnym działaniem narządów.
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.