Liczba wyników: 715
Atrakcyjność i pewność siebie, jakie daje nam ładny wygląd i dobre samopoczucie, to czynniki sukcesów w życiu osobistym i zawodowym. Jak je osiągnąć?
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Nowe badania wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Oliwa z oliwek - sztandarowy produkt diety śródziemnomorskiej - uznawana jest powszechnie za zdrowy, naturalny artykuł spożywczy. Do niedawna jej rozpoznane oddziaływanie chroniące przed schorzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym, jak choroby sercowo-naczyniowe, neurodegeneracyjne czy nowotwory, przypisywano wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych.
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.
Oliwa z oliwek to dla Włochów podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową, dlatego z wyjątkowym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję