Liczba wyników: 40
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.
Nawet kilka kilogramów można przytyć w czasie świąt Bożego Narodzenia. W powrocie do dawnej wagi przed imprezą sylwestrową pomogą lekkostrawne posiłki, ubogie w cukry proste, produkty przetworzone i tłuszcze oraz treningi na siłowni. Warto skorzystać również z sauny, która oczyszcza organizm i poprawia wygląd skóry. Eksperci odradzają natomiast głodówki i diety cud, które osłabiają organizm i prowadzą do efektu jo-jo.
Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw. Stanowią dodatek do mięs i ryb, są składnikami zup i sałatek. Ziemniaki to nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu potraw, to także źródło witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor oraz potas. Zaletą ziemniaków jest również to, że zawierają śladowe ilości tłuszczu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. W ziemniakach znajdziemy także ułatwiający trawienie błonnik.
Zalety kuchni śródziemnomorskiej znane są nie od dziś. Aromatyczna i zdrowa oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych domach, podobnie jak lekkostrawne, grillowane ryby. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pomidora, a pomidora – bez bazylii. Już dawno doceniliśmy urok prostoty i świeżych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pójść krok dalej, i zasmakować kuchni Bliskiego Wschodu. Wiele popularnych tam składników doskonale już znasz. Ale czy wiesz, dlaczego warto poznać bliżej orientalną kuchnię i wszelkie jej tajniki?
Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Regularne badania przesiewowe osób starszych powinny uwzględniać również regularne badania wątroby, w tym badanie AST i ATL, znane jako próby wątrobowe, oraz sprawdzenie poziomu biruliny, fosfatazy alkalicznej oraz dehydrogenazy mleczanowej. Co one oznaczają? Ile wynosi ich prawidłowy poziom? Kiedy należy udać się na badanie wątroby z krwi?
Trudno uchronić się przed nią, jeżeli jej wirus już znajdzie się w naszym otoczeniu. Wszystkie miejsca, w których spotykamy ludzi - dom, praca, szkoła czy środki komunikacji miejskiej, miejsca doskonałe do rozprzestrzeniania się wirusa, który wywołuje grypę. Jak uniknąć zakażenia i dbać o odporność?
Smaczny, sycący, stosunkowo niedrogi… a okryty złą sławą. Ziemniak – bo o nim mowa – to często jeden z pierwszych składników, który eliminujemy z naszej diety. Powód? Błędne przekonanie, że tuczy. Warto poznać bliżej to warzywo i opinie o tym, że jest wysokokaloryczny… włożyć między bajki.
Ból brzucha stanowi dyskomfort, który może być objawem wielu chorób układu pokarmowego lub błędów żywieniowych. Jest to jedna z najczęstszych dolegliwości zgłaszanych lekarzom podstawowej opieki zdrowotnej.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność