Liczba wyników: 186
Na całym świecie co roku 10 procent ludzi doświadcza zatrucia pokarmowego. Najbardziej zagrożone są małe dzieci oraz osoby z krajów najuboższych.
Zatrucie grzybami nadal stanowi istotną część wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce, jednak dzięki rosnącej świadomości z każdym rokiem obserwuje się coraz mniej przypadków spożycia trujących gatunków grzybów. Niestety wzrasta liczba zatruć rozmyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.
Wysypki, rumień, zmiany łuszczycowe i wiele innych problemów ze skórą mogą sygnalizować nietolerancje pokarmowe. Często mylone z alergią, nie tylko wpływają na wygląd i zdrowie naszej cery, ale obniżają kondycję organizmu i psują samopoczucie. Jak je wytropić i dlaczego warto? Odpowiada dietetyk Centrum WellDerm.
Latem wzrasta liczba bakteryjnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć problemów zdrowotnych podczas wakacji i wyjazdów urlopowych, pamiętajmy o częstym myciu rąk, dokładnym myciu warzyw i owoców. Zwracajmy także szczególną uwagę na stan higieny i zaplecze chłodnicze kupując lody, jedzenie w „budkach” czy w przydrożnych barach i restauracjach. Te same zalecenia stosujmy podczas egzotycznych podróży, szczególnie gdy zatrzymujemy się w tanich pensjonatach oraz na campingach.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Wystarczy gałka nieświeżych lodów, czy zjedzenie nieumytego jabłka i sensacje żołądkowe to prawdopodobny scenariusz w czasie wakacyjnego wypoczynku. Bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka to najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego. Jak uniknąć takich kłopotów w czasie urlopu?
Osoby starsze, które przyjmują dużo różnorodnych leków, są w szczególny sposób narażone na przypadkowe zatrucie - alarmują farmaceuci na całym świecie. Dotyczy to szczególnie osób które z powodu licznych schorzeń przechodzą jednocześnie kilka kuracji, zapisywanych przez lekarzy różnych specjalności. Coraz częstsze tego typu przypadki wywołały dyskusje dotyczącą przepływu informacji o przyjmowanych lekach.
Listerioza, bakteryjna choroba zakaźna wywoływana przez Listerie monocytogenes, częściej jest śmiertelna niż zatrucia pokarmowe powodowane innymi bakteriami. Poniżej dziesięć sposobów na zmniejszenie ryzyka zakażenia.
Niemcy ostrzegają konsumentów, by zachowali szczególną ostrożność podczas jedzenia pomidorów, sałaty, czy ogórków. Według specjalistów właśnie te warzywa wywołały masowe zatrucia pokarmowe, w wyniku których kilka osób zmarło.
Alergie bywają bardzo dokuczliwe, a stają się coraz powszechniejsze. Katar sienny, nietolerancje pokarmowe, ugryzienia owadów mogą wywoływać bardzo uciążliwe objawy. Poza stosowaniem standardowych leków można sobie też pomóc innymi, dość osobliwymi, ale łatwo dostępnymi metodami. Oto pięć nietypowych sposobów na dolegliwości alergiczne.