Liczba wyników: 1324
Niedobór kwasu foliowego może przyśpieszyć rozwój demencji –informują naukowcy.
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego.
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Uczeni z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie kwasu foliowego (czyli witaminy B9, witaminy M, ATC: B03 BB) przez osoby starsze ma korzystny wpływ na ich funkcje poznawcze. Poprawia się m. in. szybkość przepływu informacji w mózgu.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Nowe badania wykazały, że brak folianów powoduje problemy z podziałem komórek i replikacją DNA. Co gorsze, konsekwencje są znacznie poważniejsze, niż wcześniej sądzono.
Folacyna, powszechnie nazywana kawasem foliowym jest istotnym składnikiem diety nie tylko przyszłych mam.
Naukowcy opracowali nowy skład kremu przeciwzmarszczkowego, ma on zawierać kwas foliowy i kreatynę, które wpływają na DNA skóry.Producent nowego kremu opartego na tym odkryciu zapewnia, że wynaleziona formuła o nazwie DNAge Cell Renewal stymuluje komórki skory powodując ich odnowę, a regularne stosowanie specyfiku chroni skórę przed przyszłymi uszkodzeniami zewnętrznymi. Skóra staje się jędrniejsza, a zmarszczki zostają zmniejszone.
Wielu ludzi w starszym wieku doświadcza pogorszenia się słuchu. Dolegliwość znacznie obniża jakość życia, wpływa na zmniejszenie aktywności towarzyskiej, izolację, osłabienie mobilności (niedosłyszący wolą pozostawać w domu). Według najnowszego badania opublikowanego w „Archives of Internal Medicine" problem może zostać osłabiony dzięki przyjmowaniu kwasu foliowego.