Liczba wyników: 392
Polski klimat nie sprzyja wytwarzaniu witaminy D przez organizm. Niewielka liczba dni słonecznych w roku, zamknięcie w biurach i spędzanie czasu przed komputerem lub na zakupach ograniczają jej syntezę w skórze. Niedobór witaminy D może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, jednak jej samodzielna suplementacja bez badań diagnostycznych i konsultacji z lekarzem może również stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Ostatnio puchną ci nogi lub ręce? Cierpisz na nieustanne bóle głowy lub problemy ze snem? Odczuwasz nieregularne bicie serca? Być może w twojej diecie brakuje potasu, minerału który reguluje gospodarkę wodną organizmu, a także kontroluje ciśnienie krwi oraz pracę nerek.
Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt niski. Co istotne, nie pojawia się jedynie u chorych na cukrzycę, każdy może jej doświadczyć. Zwróć zatem uwagę na te objawy, które mogą świadczyć o potrzebie zwiększenia poziomu glukozy we krwi.
Trudno jest określić rekomendowaną dla wszystkich ilość snu - jedni potrzebują dłuższego, inni krótszego odpoczynku. Wiadomo jednak na przykład, że ci którzy zasypiają w ciagu krótszym niż siedem minut od położenia się do łóżka, mogą cierpieć na niedobór snu.
Witaminy to związki organiczne, warunkujące prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w żywych organizmach. Niedobór witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i spadku energii wywołanych przez zaburzenia w prawidłowym metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości. Najpowszechniejszym niedoborem żelaza zaś jest znacząca, chroniczna utrata krwi, zazwyczaj z powodu nadmiernej miesiączki, krwawienia do lub z jelit na skutek choroby wrzodowej żołądka, hemoroidów lub u dzieci - zakażenia wirusem.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Jeśli organizmowi brakuje żelaza, nie może on normalnie funkcjonować. Tymczasem przedłużający się stan niedokrwistości negatywnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd.