Liczba wyników: 673
Za mało warzyw, za dużo cukru i soli w diecie... polskich dzieci. Niemożliwe? A jednak! Ponadto zbyt wiele niemowląt w Polsce jest nieprawidłowo karmionych w pierwszym okresie swojego życia. Może to mieć niekorzystny wpływ na ich rozwój indywidualny, a także na stan zdrowia całego polskiego społeczeństwa.
Choroby uważane za główną przyczynę śmierci na świecie są w znacznej mierze wywoływane niezdrowym stylem życia, który obejmuje m. in. palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz niewłaściwą dietę pełną niezdrowych tłuszczów, cukrów prostych i soli.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza w niedzielę, 22 listopada 2015 r., w Dniu Otwartych Drzwi Muzeów Krakowskich do swoich ekspozycji w Zamku Żupnym i na III poziomie kopalni soli. Wstęp wolny.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Sieć aptek MEDIQ Polska rozpoczęła proces specjalizowania wytypowanych aptek jako miejsc przyjaznych chorym na cukrzycę. W pilotażu programu Apteka Przyjazna Cukrzykom bierze udział 6 aptek. Wytypowane placówki w Warszawie, Rzeszowie, Mielcu, Bytomiu, Bolesławcu i Nowej Soli jako pierwsze zaoferują poszerzony asortyment, który będzie obejmował nie tylko leki, ale także specjalnie dobrane suplementy diety, diabetyczne produkty spożywcze i kosmetyki.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na wystawę „Sól w Polsce – współczesne ośrodki produkcji”, która będzie prezentowana od 5 lipca do 15 października 2017 r. w Zamku Żupnym w Wieliczce. Wystawa pokazuje ważniejsze ośrodki produkcji soli na obszarze Polski.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na finałowy koncert z cyklu „Popołudnie ze Straussem” w kopalni soli. W spotkaniu muzycznym zamykającym tegoroczną edycję cyklu obok tradycyjnie występującej Orkiestry Straussowskiej OBLIGATO wystąpią Witold Matulka – tenor i Sylwia Lorens – sopran.
Nadmierne spożycie soli było czynnikiem w prawie 2,3 milionów zgonów w wyniku zawału serca, udaru mózgu i innych przyczyn sercowo-naczyniowych w 2010 roku. Ta liczba stanowi 15 proc. wszystkich zgonów związanych z kłopotami sercowymi w danym roku na całym świecie.