Liczba wyników: 202
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
Ocet to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Dodawany w odpowiednich proporcjach nie tylko podkreśli smak potraw, lecz często także zwiększy ich walory zdrowotne. Jednak ocet octowi nierówny!
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Oczy – zwierciadła duszy i pierwsze elementy twarzy, na które zwracamy uwagę, poznając nową osobę. Wypoczęte, ładne spojrzenie sprawia, że człowiek wygląda młodo i zdrowo. Niestety, skóra wokół oczu starzeje się dwa razy szybciej niż w innych partiach twarzy - głównie ze względu na to, że jest znacznie cieńsza. Poznaj 5 etapów starzenia się okolicy oczu oraz nowoczesne metody medycyny estetycznej, które pozwolą Ci jak najdłużej cieszyć się pięknym spojrzeniem.
2559 rok, zimna sypialnia na szynach, wszechobecne duchy, hodowle jedwabników, czy początki Red Bulla. Choć kraj ten kojarzy się głównie z pięknymi plażami, to dla turystów chcących poznać go bliżej, odkrywa inne, zaskakujące oblicze.
Brzmi egzotycznie, jednak mimo nazwy nie jest skomplikowana – mowa o diecie orientalnej, która nie tylko zapewnia szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkim chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zdaniem lekarzy, znacząco wpływa także na długość naszego życia. Jej stosowanie polepszy również nasze samopoczucie oraz wzmocni odporność.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.