Liczba wyników: 230
Święta Bożego Narodzenia to dla osób dbających o figurę czas prawdziwej próby. O ile na co dzień udaje się przestrzegać zasad racjonalnej diety, to przez kilka świątecznych dni silna wola jest wystawiana na liczne pokusy. Jak zatem jeść, by w kilka świątecznych dni nie zniweczyć efektw wielomiesięcznej diety?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane, bogate w błonnik pomaga regulować apetyt w trakcie całego dnia, dzięki czemu nie grożą nam nagłe i nieprzyjemne ataki głodu. Dodatkowo pomoże nam ono osiągnąć pełnię naszych możliwości intelektualnych oraz sił fizycznych. Wszyscy wiemy, dlaczego regularne jedzenie śniadań jest tak ważne, jednak często brakuje nam pomyysłów na szybkie i pożywne posiłki.
Na dziś przypada czwarty czwartek listopada, który w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest jako Dzień Dziękczynienia. Celebruje się go na pamiątkę wspólnej uczty pierwszych angielskich osadników oraz Indian, którzy jako autochotni nauczyli przybyszów uprawy i polowania w nowych warunkach.
Choroby neurodegeneracyjne i różne rodzaje demencji, to rzeczywistość z którą muszą się mierzyć zarówno sami chorzy jak i osoby, które się nimi opiekują - najczęściej członkowie najbliższj rodziny. Jak tegoo typu schorzenia wpływają na bliskich chorego? Co zrobić by opieka nie wiązała się z ryzykiem własnego zdrowia i życia? Czy można zachować bliskie relacje z przy postępującej demencji? Jak rozpoznać moment, w którym chory potrzebuje bardziej specjalistycznej opieki? Na te pytania odpowiada psycholog i gerontolog dr Costis Prouskas.
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
Człowiek starszy nie ma wyboru, musi się godzić ze wszystkim – mówi 90-letnia pani Krystyna. Nie może tak być – alarmuje Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich”” i zachęca do zaangażowania się w akcję Godność się nie starzeje!
Chcesz lepiej zadbać o formę swojego umysłu? Pomimo tego, że upływ czasu może zaburzać zdolności poznawcze osłabiając np. koncentrację i kojarzenie, stosowanie poniższych wskazówek dietetycznych powinno pomóc w codziennym odmładzaniu umysłu.
Nie musisz stosować specjalnej diety i wydawać fortuny, żeby zdrowo jeść. Przestrzegaj kilku zasad, żeby poprawić sposób odżywiania się , a co za tym idzie - także samopoczucie.
Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a z takim samym powodzeniem można ją zastąpić po prostu pieprzem kajeńskim. Sprawdź, jak działa dieta w wersji super HOT!
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość