Liczba wyników: 452
Moda na selfie opanowała świat, niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez "słitfoci" zamieszonej w mediach społecznościowych. Według badań Amerykańskiej Akademii Chirurgii Plastycznej dla ponad 30% pacjentów inspiracją do wykonania operacji jest właśnie chęć zrobienia idealnego zdjęcia. Nie jest to jednak jedyny z niepokojących sygnałów - niebieskie światło, które emitują smartfony, może być powodem przedwczesnego starzenia się skóry oraz powstawania nieestetycznych przebarwień!
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Moda na aktywność fizyczną i uprawianie sportów opanowała Polskę na dobre. Z badań TNS Polska wynika, że niemal połowa Polaków uprawia różne formy sportu. Coraz więcej czasu spędzamy aktywnie – największą popularnością cieszy się jazda na rowerze, bieganie, gra w piłkę nożną, trening siłowy oraz pływanie. Z roku na rok coraz więcej osób bierze udział w maratonach oraz biegach charytatywnych.
Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.
Moda na reorganizację domów opanowała amerykańskich seniorów. Będąc na emeryturze, właściciele zarówno niewielkich, jak i bardziej przestronnych mieszkań, co raz częściej decydują się na remonty, które dostosowują lokum do ich wymagań jako osób starszych. Seniorzy stają się liczną grupą konsumencką mającą sprecyzowane wizje wygodnego i funkcjonalnego mieszkania. Mogą je urzeczywistnić, gdyż dzieci opuściły już dom rodzinny, mieszkańcom zostaje więc do dyspozycji więcej przestrzeni i możliwości modyfikacji pomieszczeń.
Sposób żywienia każdego z nas jest determinowany przez wiele czynników, począwszy od wyniesionych z rodzinnego domu tradycji i zwyczajów, skończywszy na indywidualnych upodobaniach. Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
Tworzywa sztuczne są dziś wszechobecne i stały się zagrożeniem dla zdrowia ludzi oraz środowiska. Na całej planecie zanieczyszczenie plastikiem obejmuje szeroki zakres: od toreb na zakupy w głębinach morskich po mikroplastik w żywności, a nawet we krwi zwierząt i ludzi.
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.