Liczba wyników: 868
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
Sposób żywienia każdego z nas jest determinowany przez wiele czynników, począwszy od wyniesionych z rodzinnego domu tradycji i zwyczajów, skończywszy na indywidualnych upodobaniach. Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?
Dieta ma przemożny wpływ na nasz organizm - nie tylko na naszą sylwetkę i ochronę przed takimi chorobami, jak problemy z układem sercowo-naczyniowym, czy nowotwór, ale również może osłabić ryzyko utraty słuchu.
Dzisiaj cały świat pędzi, a my razem z nim. Nie mamy na nic czasu. W pośpiechu podróżujemy, pracujemy na podwyższonych obrotach, żeby zadowolić szefa. Nawet posiłki przygotowujemy byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
Oleje lniany i wiesiołkowy charakteryzują się wysoką zawartością dobroczynnych kwasów tłuszczowych – Omega 3 i 6 – które m.in. wpływają na prawidłowe funkcjonowanie i poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Stosowane codziennie w formie kosmetyków i kapsułek lub przyjmowane wraz z pożywieniem wykazują wpływ na poprawę nawilżenia skóry, a także mogą zwiększać jej elastyczność oraz wzmacniać włosy i paznokcie.
Rak piersi oraz rak szyjki macicy są, po chorobach układu krążenia, częstą przyczyną zgonu wśród kobiet w Polsce. Jednak Polki wciąż boją się badać i często decydują się na wizytę u lekarza, gdy objawów choroby po prostu nie da się już dłużej ignorować. W ten sposób pozbawiają się szansy na to, by pokonać raka - alarmują specjaliści.
Czy miód jest lepszy niż inne rodzaje cukru? Jane Garton z sagazone postanowiła sprawdzić, jak pożyteczne dla naszego organizmu jest spożywanie miodu.
Niedobór kwasów omega-3 negatywnie odbija się na naszym zdrowiu wygladzie. Ponieważ stanowią główny budulec komórek organizmu, ich brak może prowadzić do łuszczenia się naskórka, alergii i odwodnienia skóry.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość