Liczba wyników: 229
Wbrew powszechnemu przekonaniu ma je każdy z nas. Bo hemoroidy to nie choroba! To struktury naczyniowe odpowiadające za wypróżnianie się. Z chorobą mamy do czynienia dopiero, gdy się powiększą, a stanowi temu towarzyszą pieczenie, świąd i krwawienie. Co powinniśmy zatem wiedzieć o tym schorzeniu? Kto jest na nie narażony? Jak leczyć chorobę hemoroidalną?
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Superfoods (superjedzenie) to naturalna, nieprzetworzona żywność, bogata w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm, zyskująca coraz większą popularnośc. Nic nie wskazuje, że w tym roku trend ten się zmieni. "Super żywność" bowiem będzie coraz częściej obecna w naszej diecie również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas zadumy i rodzinnej atmosfery, ale także ucztowania przy suto zastawionym stole. Problemy ze wzdęciami i zaparciami towarzyszą w trakcie tych Świąt niestety większości z nas, a po nich nieraz pojawiają się dodatkowe kilogramy. Dla walczących z nadwagą to czas wyjątkowych pokus, a tym samym duże wyzwanie, aby się im nie poddać. Jak uniknąć przybrania na wadze w trakcie Świąt?
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomogą nam nawodnić organizm?
Jeszcze niedawno celiakia (nazywana również chorobą trzewną) uważana była za schorzenie wieku dziecięcego. Obecnie wiadomo już, że zachorować można w każdym wieku - 30% społeczeństwa posiada geny odpowiedzialne za chorobę, a więc ma do niej predyspozycje. Objawy u dorosłych są nieoczywiste, a jedynym lekarstwem jest przejście na dietę bezglutenową.
Trądzik u dorosłych to coraz powszechniejszy problem. Można zaryzykować stwierdzenie, że to rodzaj choroby cywilizacyjnej. Związany jest nie tylko z zaburzeniami hormonalnymi, ale również z niewłaściwą dietą, stresującym trybem życia i zanieczyszczeniem środowiska. Zdarza się też, że osoby, które w młodzieńczym wieku nie miały problemów z cerą, w dorosłości zaczynają cierpieć na to schorzenie. Niestety, trądzik u dorosłych jest przewlekły i trudniejszy do wyleczenia niż trądzik młodzieńczy.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.