Liczba wyników: 438
Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, to nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa i wprawiają w dobry nastrój.
Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.
Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie.
Jeśli chcesz spędzić Boże Narodzenie w dobrym nastroju, nie może ci wówczas szwankować zdrowie. Zadbaj nie tylko o to, by się nie przeziębić, ale też uniknij alergii - część charakterystycznych dla świątecznego okresu przedmiotów czy produktów może wywoływać objawy alergiczne.
Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.
Okres jesienno-zimowy nie sprzyja dobrym nastrojom. Chłód, przeszywający wiatr i brak słońca często przyczyniają się do chandry, brakuje nam energii i uśmiechu. Obniżeniu może ulec także odporność organizmu. Dlatego ważne jest, by w tym niesprzyjającym okresie zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą w składniki bioaktywne, które będą przeciwdziałać apatii.
Wrzesień to czas, kiedy pożegnaliśmy się już z letnim wypoczynkiem i ze zdwojonym wysiłkiem zabieramy się do pracy i nauki. Długie godziny przy biurku czy nad książką sprawiają, że częściej sięgamy po ulubioną małą czarną. Ale czy na pewno wszystko już o niej wiemy?
Jak wielu z nas rano wychodzi z domu na czczo? Zdarza się właściwie każdemu. Poranny posiłek ma nam dostarczyć energii i potrzebnych składników odżywczych. Ich brak może skutkować spadkiem koncentracji i wzmożoną chęcią podjadania w ciągu dnia. Nie rezygnujemy więc ze śniadania, szczególnie jesienią, gdy nasz organizm jest często osłabiony. Jakie śniadanie będzie najodpowiedniejsze o tej porze roku?
Wielu herbacianych smakoszy bardzo długo poszukuje tej jedynej mieszanki, która w 100% spełni ich oczekiwania. Co więcej, wymagającemu podniebieniu, nie zawsze udaje się taką odnaleźć. Dla innych niezwykle ważna jest różnorodność, możliwość kosztowania odmiennych smaków – orzeźwiających latem, rozgrzewających jesienią i aromatycznych, przywodzących na myśl świąteczne klimaty, zimą. Niezależenie od upodobań, każdy miłośnik herbaty powinien spróbować przygotować swoją wymarzoną mieszankę samodzielnie.
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?