Liczba wyników: 1160
W Europie na przewlekły ból i ograniczoną ruchomość stawów cierpi - w zależności od wieku - od 19 do nawet 68 procent społeczeństwa. W szczególny sposób narażeni na tę dolegliwość są seniorzy oraz osoby z nadwagą i otyłością.
Powszechnie wiadomo, że czosnek wykazuje działanie ochronne dla serca. Teraz okazuje się, że wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
Sformułowanie „trzeba rozchodzić" zwykle odnosi się do nowo zakupionych butów, ale okazuje się adekwatne także w przypadku różnych dolegliwości zdrowotnych.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła lata 2000-2010 Dekadą Kości i Stawów. Nie bez powodu. Schorzenia te są obecnie jednym z najpoważniejszych problemów społecznych, medycznych i ekonomicznych o zasięgu światowym. Tylko w Polsce około 8 milionów ludzi choruje i cierpi z powodu chorób układu mięśniowo - szkieletowego.
Kleszczowe zapalenie mózgu to ostra choroba wirusowa, która często wiąże się z powikłaniami neurologicznymi. Wiosna i lato oznaczają kolejny wyrzut kleszczy w polskich lasach, co niewątpliwie wiązać się będzie z kolejnymi zachorowaniami na kleszczowe zapalenie mózgu.
Joga pozwala na łagodniejsze przechodzenie wrzodziejącego zapalenie jelita grubego.
Mężczyźni, którzy cierpią na atopowe zapalenie skóry (jedna z postaci egzemy), mogą mieć wyższe ryzyko zaburzeń erekcji (ang. Erectile Dysfunction, ED) niż panowie wolni od tej choroby.
Według American Academy of Ophthalmology (AAO), zapalenie spojówek, może być objawem zakażenia nowym koronawirusem. Jak ostrzegają okuliści może ono występować u 1-3 proc. przypadków zachorowań na COVID-19.
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.