Liczba wyników: 111
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Bestsellerowa autobiografia Krystyny Chiger, która w czasie II wojny światowej wraz z grupą uciekinierów z getta przetrwała 14 miesięcy we lwowskich kanałach.
Wyglądają czasem naprawdę zabawnie i nie są powszechnie dostępne dla wszystkich Europejczyków, ale warto po nie sięgnąć ze względu na wysokie wartości odżywcze. Poniżej przegląd nietypowych owoców.
Melancholia i mroźne nastroje nie muszą się pojawić wraz z odejściem wiosny. Okres jesienno-zimowy jest idealny na zabawę kolorami, materiałami czy dodatkami. Cel gry jest jeden wyzwolić pozytywną energię, poczuć się zmysłowo każdego dnia.
Jak to się dzieje, że określone produkty zyskały sławę „wyzwalaczy" seksualnej energii? Skąd w jedzeniu „moc" podnoszenia libido? Oto kilka informacji i powszechnych na ten temat przekonań.
Po letnim wypoczynku nasza skóra wymaga regeneracji, a nadchodząca jesień to także najlepszy okres na kurację likwidującą przebarwienia, zabiegi odmładzające i regenerujące, czy też usuwające blizny potrądzikowe. Jeśli decydujemy się na wizytę w gabinecie dermatologii estetycznej - warto wiedzieć jak zadbać o skórę po zabiegach.
Nosząc okulary przeciwsłoneczne bez odpowiedniego filtra, można sobie zaszkodzić bardziej niż nie zakładając ich wcale. Przyciemnione szkła powodują rozszerzanie źrenicy, przez co do wnętrza oka dostaje się więcej niebezpiecznych promieni, których nic nie blokuje – przestrzega dr Iwona Filipecka z Kliniki Okulus.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Opracowana przez ekspertów dziewiętnaście lat temu piramida żywieniowa miała stanowić optymalny model odżywiania. Teraz dietetycy uznali taki schemat menu za przestarzały i stworzyli nowe rozwiązanie - kolorowy talerz.
5. czerwca obchodzimy Światowy Dzień Środowiska (World Environment Day), który stanowi okazję do pobudzenia świadomości na temat środowiska, zwiększenia uwagi politycznej oraz działania władz publicznych na rzecz ekologii.