Liczba wyników: 4488
Osoby prowadzące siedzący tryb życia i źle sypiające, są bardziej narażone na stłuszczenie wątroby.
Cukrzyca może podnosić ryzyko najczęstszych postaci raka wątroby, wynika z nowego badania.
Picie kawy może zmniejszyć aż o 40 proc. ryzyko raka wątrobowokomórkowego, najczęstszego rodzaju raka wątroby.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Letni urlop to dla wątroby prawdziwa jazda bez trzymanki. Obiady w przypadkowych lokalach, a pomiędzy większymi posiłkami przekąski w postaci lodów lub chipsów popijanych słodkimi, gazowanymi napojami, chętniej spożywany też alkohol, mogą zaszkodzić nawet najzdrowszej wątrobie.
Trąd jest jedną z najstarszych i najbardziej uporczywych chorób na świecie, ale wywołujące ją bakterie mogą mieć również zaskakującą zdolność do wzrostu i regeneracji ważnego narządu.
Zdrowie jamy ustnej ma wpływ nie tylko na stan jej samej, ale i funkcjonowanie innych części organizmu. Przykładowo, wiadomo, że bakterie znajdujące się na zębach i dziąsłach sprzyjają chorobom serca. Teraz ustalono też, że mogą zwiększać ryzyko poważnych problemów z wątrobą.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Można wyliczyć ponad 500 funkcji, które spełnia dla całego organizmu. Jak w laboratorium dokonuje przemian węglowodanów, tłuszczów, białek, hormonów, substancji odżywczych, leków oraz rozkłada toksyny. Oprócz tego, jest niestrudzonym magazynierem, który pobiera i wydaje - dbając o to, żeby nie zabrakło ważnych związków dla pracy całego organizmu. W przypadku, gdy jest nieodpowiednio traktowana - może ulec uszkodzeniu i nie spełniać swoich funkcji.
Wątroba odpowiada za wiele przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Odbywają się w niej zarówno procesy syntezy, magazynowania i metabolizowania różnych związków, jak też ich detoksykacja. Część z tych związków może być dla niej zabójcza.
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa?