Liczba wyników: 157
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Nie możesz pić mleka? To normalne – tak myśli wiele osób. Jako przyczynę wymienia nietolerancję laktozy. Tymczasem okazuje się, że czasami nietolerancja laktozy może być także objawem innych chorób.
Podaż antybiotyków powoduje zmianę mikroflory na 6 miesięcy lub dłużej, nawet do 4 lat. Dzieje się tak, ponieważ antybiotyki nie potrafią działać wybiórczo. Zaburzoną mikroflorę jelit da się jednak odbudować, należy przyjmować odpowiednio dobrane probiotyki. Nawet przez kilka miesięcy.
Ta choroba zaburza wchłanianie składników pokarmowych, gdy w naszym codziennym menu znajdzie się gluten. Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Wielu ludzi nie ma świadomości obecności tego schorzenia, dlatego bardzo ważne jest, aby uświadomić sobie na czym polega, jaki jest jego przebieg, objawy i metody leczenia.
Zespół jelita drażliwego jest chorobą cywilizacyjną o nieznanych wciąż przyczynach, znacząco wpływającą na nasze życie osobiste i zawodowe. Przełomem w bezpiecznym i skutecznym leczeniu tego schorzenia mogą okazać się badania nad działaniem układu endoopioidowego i endokanabinoidowego. Prace prowadzone są przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi pod kierownictwem prof. Jakuba Fichny.
Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych.
Kopytnik pospolity jest dość powszechną w Polsce rośliną, która może mieć lecznicze zastosowanie. W tradycyjnej medycynie chińskiej od dawna stosowany jest jako środek na ból, gorączkę, czy obniżenie ciśnienia. Jakkolwiek niektórzy wskazują jego skuteczność, toksyczność zioła sprawia, że obecnie ma ograniczone zastosowanie.
Nawet kilka kilogramów można przytyć w czasie świąt Bożego Narodzenia. W powrocie do dawnej wagi przed imprezą sylwestrową pomogą lekkostrawne posiłki, ubogie w cukry proste, produkty przetworzone i tłuszcze oraz treningi na siłowni. Warto skorzystać również z sauny, która oczyszcza organizm i poprawia wygląd skóry. Eksperci odradzają natomiast głodówki i diety cud, które osłabiają organizm i prowadzą do efektu jo-jo.
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas zadumy i rodzinnej atmosfery, ale także ucztowania przy suto zastawionym stole. Problemy ze wzdęciami i zaparciami towarzyszą w trakcie tych Świąt niestety większości z nas, a po nich nieraz pojawiają się dodatkowe kilogramy. Dla walczących z nadwagą to czas wyjątkowych pokus, a tym samym duże wyzwanie, aby się im nie poddać. Jak uniknąć przybrania na wadze w trakcie Świąt?
Przeziębienia, katar czy kaszel leczymy sami – wynika z badania opinii „Barometr Bayer”, zrealizowanego w drugiej połowie 2016 roku. Najczęściej wybieramy środki naturalne, choć niestety sięgamy też po leki receptowe pozostałe po wcześniejszych terapiach.