Liczba wyników: 214
Dlaczego na skórze pojawiają się rozstępy i czemu tak trudno się ich pozbyć? Dlaczego mają je także szczupłe kobiety i czy można im zapobiegać?
Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Mleko, cukier, syropy i sosy smakowe czy bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną napoju. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący podpowiada Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk Star Fitness.
Zapach pieczonego chleba, smak świeżo upieczonej chrupiącej skórki, kromka chałki z grubą warstwą zimnego masła, maślana bułka maczana w gorącym mleku. Często w chlebie zapisane są historie, te małe - rodzinne, jak i te większe, wpisane w nasze dzieje.
Żyje w niej ponad 300 gatunków bakterii, jej ślina ma w sobie substancję mocniejszą od morfiny, a wypełnia ją materiał biologiczny będący najtwardszym elementem naszego organizmu. Jama ustna to jedna z najniezwyklejszych części naszego ciała, co warto o niej wiedzieć?
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Zęby podobnie, jak cały nasz organizm potrzebują witamin. Niedobór może osłabić ich strukturę, przyspieszyć rozwój próchnicy, a nawet zwiększyć ryzyko groźnych infekcji bakteryjnych. Jak stając przed lustrem i uśmiechając się rozpoznać niedobory witamin i to nie tylko tych potrzebnych naszym zębom?
Zmaga się z nią jeden na dziesięciu Polaków, a na świecie dotyczy aż 300 milionów osób. Astma. Podczas, gdy udaje im się pokonać objawy takie jak duszność, męczący kaszel i świszczący oddech, mogą stać się ofiarami innej choroby – próchnicy.
"Święto Zmarłych" - ta fraza przewija się w wypowiedziach dziennikarzy, w potocznych rozmowach a nawet... w reklamach zniczy. Tymczasem takiego święta nie ma w kalendarzu. Nie obchodzimy go ani 1 ani 2 listopada.
Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
Czerwona i łuszcząca się skóra to nie jedyny efekt słonecznych poparzeń. Skutki mogą pojawić się nawet po latach – zniszczona i niejędrna skóra, a także nowotwory. Sprawdź, jak uchronić się przed poparzeniami i co robić, żeby minimalizować ich skutki.