Liczba wyników: 4354
Francuscy naukowcy informują, że nowy test krwi jest pomocny wykrywaniu raka płuc we wczesnej fazie, kiedy to choroba jest jeszcze możliwa do wyleczenia.
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Składniki soi zwiększają efektywność terapii radiacyjnej w zabijaniu komórek raka płuc.
Zażywanie statyn przez rok przed diagnozą raka płuc wiąże się z niższym o 12 procent ryzykiem zgonu z powodu tego nowotworu.
Kubański rząd dopuścił do użytku szczepionkę na raka płuc, którą wyprodukowano w tym kraju. Jak wyjaśnił kubański wiceminister zdrowia Roberto Gonzales, szczepionka nie zapobiega rakowi, ale hamuje rozmnażanie się komórek i umożliwia choremu dłuższe życie - informuje TVN24.
Objawy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) mogą się pogorszyć u pacjentów, którzy jednocześnie doświadczają depresji.
Pies może być „narzędziem diagnostycznym" w zakresie rozpoznawania raka płuc. Jak się okazuje, czworonogi są w stanie wyczuć ten nowotwór.
Jeden na pięciu pacjentów z rakiem płuc żyje po trzech latach po trzech latach leczenia nowotworu m. in. przy pomocy immunoterapii.
Nie musisz być palaczem, by dym ci zaszkodził. Przebywanie w otoczeniu kogoś, kto pali, jest niebezpieczne dla zdrowia - może grozić m. in. przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP, ang. COPD).
Z opublikowanych w marcowym numerze „Journal of Clinical Oncology" badań wynika, że kobiety, które przed diagnozą raka płuc jadły więcej soi, żyją dłużej niż kobiety, które jej nie jadły.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość