Liczba wyników: 90
Kalafior. Często wydaje nam się na tyle zwyczajny, że nie poświęcamy mu w kuchni zbyt dużo uwagi – przeważnie wrzucamy go do zupy jarzynowej jako jeden z wielu jej składników lub podajemy jako dodatek do drugiego dania. Jednak na to warzywo można spojrzeć z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
W okresie jesienno-zimowym, tj. w czasie podwyższonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie, Polacy wydają miliony złotych na leki bez recepty. Kupujemy środki przeciwgorączkowe, na ból mięśni i głowy oraz preparaty wzmacniające odporność. Można jednak zaoszczędzić pieniądze i w przypadku gorszego samopoczucia zerknąć do domowej szafki, tam też można znaleźć skuteczny środek na stan podgorączkowy i spadek formy.
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
Bory Dolnośląskie to nie tylko rezerwaty przyrody, ścieżki konne i piesze, rowerowe wycieczki oraz ekomuzeum. To także bogata w smaki kuchnia, która menu czerpie z tego, co oferuje przyroda tych rejonów.
W poszukiwaniu pięknych krajobrazów i odpoczynku na łonie natury, nie trzeba wcale jechać za siódmą górę. Najbliższe okolice pełne są zachwycających terenów, które wciąż czekają na odkrycie. Czy wszyscy słyszeli o Borach Dolnośląskich?
Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów.
W niemal każdym większym mieście Europy w okresie świąt Bożego Narodzenia ustawiona została „publiczna" choinka. Opierając się na różnych źródłach archiwalnych można przypuszczać, że po raz pierwszy choinka pojawiła się na Placu Ratuszowym w Tallinie już w 1441 roku.
Biała, czerwona, włoska, pekińska. Tylko kapusta ma zdolności regulowania ciepłoty ciała. Korzystnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę. Łagodzi bóle reumatyczne, spowalnia procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Sok ze świeżej główki ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość