Liczba wyników: 2140
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów z mięsa czerwonego. Inspektorzy badali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak kiełbasy suszone i podsuszane oraz konserwy. Kontrolą jakości handlowej objęto też kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji. Nieprawidłowości dotyczyły również zawyżonej zawartości wody.
76 proc. Polaków twierdzi, że nigdy nie miało badań diagnostycznych w zakresie chorób nerek. Świadomość chorób nerek jest tak niska, że wielu z nas zupełnie nie docenia istotnej roli, jaką odgrywają nasze nerki. Tymczasem uszkodzenia i zaburzenia pracy nerek powodują poważne choroby setek tysięcy ludzi, a w niektórych przypadkach prowadzą do śmierci.
Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Towarzystwa Ubezpieczeń na Życie przez agencję IQS & Quant Group aż 80% Polaków nie ma ubezpieczenia na życie. I to wbrew pozorom nie dlatego, że jest za drogie czy też niepotrzebne. Po prostu się tym nie interesujemy.
Nasz system składa się trzech filarów. Ten trzeci jest dodatkowy, nieobowiązkowy, kapitałowy, zarządzany przez prywatne podmioty. Polacy jednak rzadko z niego korzystają. Dlaczego tak się dzieje? Na to pytanie odpowiada Zofia Czepulis-Rutkowska, dyrektor Departamentu Współpracy Międzynarodowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
14 stycznia 2009 w Warszawie odbyła się konferencja prasowa pt.: „Rak jądra i prostaty - nie bójmy się o nich rozmawiać", zorganizowana przez Fundację Wygrajmy Zdrowie im. prof. Grzegorza Madeja.
W sporze z przedsiębiorcą nie są słabszą stroną. Rzadko dochodzą jednak swoich roszczeń, często padają ofiarami nieuczciwych praktyk – wynika z badań UOKiK i praktyki Stowarzyszenia Konsumentów Polskich. Według prognoz w 2010 roku w Polsce liczba osób w wieku 60 lat i więcej wyniesie blisko 6,5 mln.
Ja podaje serwis Marketing Charts, większość użytkowników Internetu powyżej 45-go roku życia uważa, iż teksty dostępne w sieci są zazwyczaj skierowane do młodszych Internautów.
Niewłaściwe znakowanie, fałszowanie zawartości, za dużo wody, za mało białka - to główne zarzuty Inspekcji Jakości Handlowej rtykułów Rolno-Spożywczych wobec wędlin. Inspektorzy zbadali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej objęto też wyroby podrobowe, kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości oznakowania.
Ponad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12% respondentów, a po owoce – tylko 14% z nich. Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Insulinooporność powstaje przede wszystkim na skutek złego, tzw. „śmieciowego” jedzenia, przesadzania z używkami i słodyczami oraz w wyniku ciągłego stresu. Zbagatelizowanie jej może prowadzić np. do cukrzycy typu II. Tymczasem przypadłość tę da się zwalczyć zmieniając tryb życia na bardziej aktywny w połączeniu z odpowiednią dietą.