Liczba wyników: 6022
Październik to miesiąc walki z rakiem piersi, a naukowcy z Uniwersytetu w Leicester i Imperial College London w Wlk. Brytanii ogłosili, że pewnego dnia do badań przesiewowych w kierunku raka piersi będzie można z powodzeniem wykorzystywać badanie krwi.
Powszechnie przyjęło się, że mózgi starszych osób nie są w stanie wytwarzać tak wielu nowych komórek jak mózgi młodszych ludzi, a to miało by oznaczać, iż wraz ze starzeniem się następuje nieuchronne pogorszenie funkcji poznawczych. Starzejesz się? Mamy dobre wieści: najwyraźniej mózg nigdy nie przestaje się rozwijać!
Możliwie najwcześniejsza diagnoza jest kluczem do wyleczenia nowotworu. Zatem nowa, wynaleziona przez naukowców technologia, dzięki której można natychmiast wykryć nowotwór nawet we wczesnych stadiach choroby, polegająca na przeprowadzeniu prostego badania oddechu, daje dużą nadzieję na przełom w poprawie wskaźników wyleczalności nowotworu.
Chodzenie z kijkami na dobre zadomowiło się w Poznaniu. Już 25 września nad Jeziorem Maltańskim odbędą się zawody Eco Walker Nordic Walking 2011. Osoby, które odwiedzą Jezioro Maltańskie w trakcie zawodów będą mogły również skorzystać z bezpłatnych badań dna oka.
Rak trzustki jest trudny do wykrycia. Zazwyczaj diagnoza jest możliwa dopiero przy guzach znacznej wielkości. Tymczasem szybkie rozpoznanie choroby daje szanse na skuteczne leczenie. Teraz okazuje się, że może w tym pomóc proste badanie krwi.
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Grzybica zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, a cierpi na nią aż 15-30 proc. populacji osób dorosłych. Zarazić możemy się zarówno podczas bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem, jak i w wyniku korzystania z przedmiotów codziennego użytku, które należą do osób chorych. Czym jest grzybica, jak uchronić się przed zakażeniem i gdzie szukać pomocy?
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. W przypadku niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość