Liczba wyników: 1133
Składniki sprawiające, iż czerwono wino z upływem czasu staje się coraz lepsze mogą mieć korzystny pływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, iż pozwalają one chronić serce przed chorobami.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Coraz częściej pojawiającym się na polskich stołach trunkiem jest wino, a my uczymy się jak odpowiednio je dobierać, podawać i z czym komponować. Informacji może być wiele, dlatego postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości, aby podawanie tego trunku już zawsze było łatwe i przyjemne.
Wybór serów na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Polacy najczęściej wybierają Goudę oraz Edamski. Nie każdy wie o tym, że to sery typu holenderskiego. Po jakie odmiany serów warto sięgać i z jakimi winami je połączyć?
Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Używając języka sportowego, można powiedzieć, że amerykański pisarz Philip Roth pozostaje w najwyższej formie. Tyle że sportowiec w wieku blisko 80 lat wiele już nie zdziała, a Roth - owszem. Na przykład stworzy znakomitą powieść pt. „Wzburzenie".
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Jesteśmy narodem, który lubi spożywać alkohol. Zmienia się jednak to, co pijemy. Spożycie piwa i wódki maleje, a wino z każdym rokiem zyskuje kolejne rzesze miłośników. Prawie połowa Polaków przyznaje się do zamiłowania do wina – podaje TNS OBOP. Rubinowy trunek pijemy zarówno w domu, jak i w restauracjach.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość