Liczba wyników: 1307
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Spożywanie pieczonych ryb przynajmniej raz w tygodniu, może poprawiać zdrowie mózgu osób starszych i znacznie zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Regularna aktywność fizyczna oraz dieta bogata w ryby pomaga uchronić się przed rakiem jelita grubego.
Niskotłuszczowa dieta, która obejmuje także ryby, może pomóc w walce z nowotworem prostaty.
Zbyt gruba warstwa lodu na mrożonych rybach, zły smak czy zapach, zupełnie inne gatunki niż oficjalnie deklarowane – Inspekcja Handlowa dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni handlujących rybami, przetworami rybnymi oraz owocami morza.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Zima to okres wzmożonych zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje. Spośród nich najczęstsze to przeziębienia i grypa. Większość z nascierpi wtedy z powodu kataru, bólu gardła lub kaszlu. Tegoroczna zima okazała się szczególnie nieprzyjazna.
Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.