Liczba wyników: 623
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie są jedynymi, których nasze ciało bardzo potrzebuje. Szarą eminencją wśród minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest potas.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
Kolejne diety zawodzą? Nie wiesz już, czy stosować paleo, być gluten free, a może wyeliminować produkty o wysokim indeksie glikemicznym? Tak naprawdę w odchudzaniu nie chodzi o testowanie kolejnych modnych jadłospisów, ale o wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych, które pomogą pozbyć się nadmiaru kilogramów bez ryzyka efektu jo-jo, nabawienia się niedoborów witamin czy ważnych składników odżywczych. Dlatego razem z lekarzem podpowiadamy, jak wkroczyć na dobrą drogę radzenia sobie z nadwagą.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Pierwsze chłodne dni oraz wahania temperatur sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i infekcje. Paradoksalnie w okresie jesiennym dochodzi często do uśpienia naszej czujności – wydaje nam się, że osłabiona odporność jest zjawiskiem naturalnym i trudnym do uniknięcia. Jednak często powtarzające się długotrwałe infekcje, wymagające terapii antybiotykami powinny być sygnałem alarmowym. Objawy te mogą okazać się znacznie bardziej niebezpieczne niż przypuszczamy i świadczyć o występowaniu pierwotnych niedoborów odporności (PNO).
Coraz większe problemy ze znalezieniem pracowników sprawiają, że pracodawcy muszą szukać ich poza granicami kraju. Jak pokazują badania Work Service aż 3/4 Polaków najchętniej przyciągnęłoby na rynek pracy swoich rodaków będących na emigracji. 1/3 uważa, że należy zatrudniać osoby ze Wschodu, a 3 na 10 badanych twierdzi, że Polska powinna zachęcić do przyjazdu obywateli innych krajów Unii Europejskiej. To pokazuje, że nasi rodacy są coraz bardziej świadomi niedoborów na rynku pracy i widzą potrzebę sięgnięcia po osoby z zewnątrz.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Zadbane dłonie nie są mniej ważne od starannego ubioru czy makijażu. Pielęgnując dłonie szczególną uwagę należy zwrócić na paznokcie. Dzięki zastosowaniu odpowiednich preparatów oraz dostarczeniu organizmowi witamin i substancji odżywczych staną się one silne i odporne na złamania. Przyczyn złej kondycji paznokci może być wiele, bardzo ważnym czynnikiem jest odpowiednia dieta, substancje których niedobór objawia się rozdwajaniem i łamliwością paznokci to: krzem, żelazo, fosfor, witaminy A, B, D, H.