Liczba wyników: 47
Aby zapewnić organizmowi siły i energię poszukujemy produktów, które dostarczą mu niezbędne składniki. Do tego nie trzeba jednak wiele wysiłku. Natura sama podpowiada, co jeść, aby utrzymać ciało w dobrej formie.
Dobiegła końca tegoroczna edycja ogólnopolskiej kampanii „Starszy Ratownik”, której celem była edukacja seniorów w dziedzinie podstawowych zasad udzielania pierwszej pomocy. W ramach inicjatywy odbyły się specjalne szkolenia, w których udział wzięło prawie 2 tys. seniorów w całym kraju.
Każdy z nas marzy o śnieżnobiałym uśmiechu, dlatego dbanie o zęby staje się dla nas coraz istotniejsze. Białe, lśniące zęby to wizytówka tylko niektórych Polaków. Tymczasem stosowna higiena jamy ustnej i regularne wizyty u dentysty to najważniejsze sposoby zapobiegania próchnicy, która prowadzi do powstawania ubytków. To jednak nie wszystko – warto zadbać o właściwą dietę, która może pomóc zapobiegać kłopotom z próchnicą.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów.
Coraz krótsze dni, słońce rzadko wychodzące zza chmur, sztuczne oświetlenie. Tak wygląda codzienność, zaczynającej się właśnie jesienno-zimowej aury. Okres ten nie należy do najprzyjemniejszych. Ponadto długie godziny pracy w takich warunkach bywają wyjątkowo męczące dla oczu. O tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, abyśmy mogli je chronić, mówi okulista Renata Makuc.
Za oknem zrobi się zielono i słonecznie, a my sami mamy wreszcie energię do działania i chęć zadbania o swój wygląd. Do blasku, po długiej zimie, trzeba przywrócić włosy, paznokcie i cerę. Jednakże najdroższe kosmetyki czy nawet zabiegi medycyny estetycznej na nic się zdadzą jeśli nasza dieta jest uboga w niezbędne substancje odżywcze, mikroelementy i witaminy.
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Rogowacenie okołomieszkowe skóry (tzw. keratosis pilaris) to łagodna, choć uciążliwa dolegliwość, której przyczyną jest nieprawidłowe rogowacenie naskórka. W jego wyniku powstają chropowate w dotyku czopki rogowe, przypominające wyglądem „gęsią skórkę". Mogą pojawić się przede wszystkim na udach i ramionach, ale także zmiany także na twarzy, policzkach, w okolicach brwi, przedramionach czy nawet pośladkach. W okresie zimowym problem rogowacenia naskórka znacznie się nasila.
Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców.
Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów.