Liczba wyników: 4993
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości mięsa drobiowego. Nieprawidłowości dotyczyły głównie podwyższonej zawartości wody w mięsie oraz błędnego oznakowania.
Ugryzienie kleszcza może skutkować różnymi problemami zdrowotnymi, wśród nich jest alergia na czerwone mięso.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Karmienie psa surowym mięsem może być niebezpieczne i dla niego, i dla właściciela, wynika z nowych szwedzkich badań.
Uczeni z Karolinska Insitutet w Sztkoholmie ostrzegają, że menu bogate w przetworzone czerwone mięso sprzyja niewydolności serca.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Boczek może wrócić do menu osób dbających o zdrowie dzięki niezwykłym właściwościom rdestu japońskiego.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Jak wynika z nowych badań, stosowanie tzw. „zachodniej diety" po rozpoznaniu raka prostaty może zwiększyć ryzyko śmierci z powodu tej choroby.
Cholina, substancja znajdująca się m. in. w miesie i jajach, powoduje, że bakterie w jelitach wytwarzają związek, który zwiększa ryzyko zakrzepów, a więc zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca oraz udaru.