Liczba wyników: 352
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Polsce wynika, że około 62% mężczyzn i 50% kobiet ma mniejszą bądź większą nadwagę. Wszystko wskazuje na to, że dane te będą coraz bardziej zatrważające. Co można zatem poradzić Polakom w kwestii nawyków jedzeniowych?
Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.
Bestsellerem na rynku amerykańskim stała się książka „Za grosze. Pracować i (nie) przeżyć”. Jej autorką jest amerykańska dziennikarka i pisarka Barbara Ehrenreich, która przez dwa lata pracowała jako kelnerka w barze, salowa, pracownik sieci Wal – Mart i sprzątaczka, otrzymując za swoją pracę ok. 7 dolarów za godzinę.
Nie lecząc niedożywienia u pacjentów neurologicznych, skazuje się ich na dłuższy pobyt w szpitalu oraz zwiększone ryzyko zakażeń i groźnych powikłań. Dotyczy to zwłaszcza chorych po udarze mózgu, dotkniętych chorobą Parkinsona, stwardnieniem zanikowym bocznym i zespołem otępiennym.
Wybór okularów powinien być dobrze przemyślany, ponieważ nieodpowiednio dobrane mogą nie tylko powodować dyskomfort użytkowania, ale i pogorszenie wzroku… Czym więc powinniśmy się kierować, aby najlepiej odpowiadały one naszej indywidualnej korekcji i potrzebom?
Większość z nas doświadcza chwil, w których mamy nieodpartą chęć na jedzenie czegoś szczególnie tuczącego lub innego rodzaju niezdrowej żywności. Największą słabość okazujemy w późnych godzinach popołudniowych, kiedy energia spada i wzrasta ochota na coś słodkiego.
Już od prawie miesiąca funkcjonuje w Krakowie pierwsze w Polsce stacjonarne Centrum Psychoonkologii. Uroczystego otwarcia placówki dokonali 11 października 2014 roku Barbara i Jerzy Stuhrowie – ambasadorowie i założyciele Stowarzyszenia Wspierania Onkologii UNICORN.
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.