Liczba wyników: 8864
Najnowsze badania naukowe potwierdziły, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na proces starzenia się organizmu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii przeprowadzili badania wykazujące zależność pomiędzy długością życia a stanem cywilnym.
Ipilimumab jest szansą dla chorych na czerniaka, badania wykazały, że lek dwukrotnie wydłuża życie pacjentom cierpiącym na tę chorobę.
Do takiego wniosku doszli uczeni, którzy przeprowadzili dziesięcioletnie badania z udziałem 33 933 kobiet w wieku 49 - 83 lata.
Badania wykazały, że osoby z niewydolnością serca były mniej narażone na śmierć, jeśli spożywały oleje rybne.
Nowe badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Jak wiadomo stres nie sprzyja zdrowiu, badania przeprowadzone przez szwedzkich naukowców dostarczają nowych powodów, aby unikać stresu.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Kalifornii dowiodły, że prawie w 80 proc. przypadkach na rozwój Alzheimera ma wpływ dziedziczenie.
Niemal dzień w dzień słyszymy słowa powtarzane niczym mantra: "Pilnuj swojej wagi, patrz co jesz". Takie postępowanie sprzyja obniżeniu ryzyka zapadnięcia na chorobę sercowo-naczyniową i cukrzycę czy też ryzyka przedwczesnego zgonu. Aczkolwiek może istnieć jeszcze jeden argument. Nowe badania sugerują, że otyłość wpływa na rokowania raka piersi, a zwłaszcza na jego skłonność do rozprzestrzeniania się. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Cancer Research, zapewniają wgląd z pierwszej ręki w bezpośrednią relację przyczynowo-skutkową i mogą stanowić nową ścieżkę terapeutyczną.
Nowe badania dotyczące aktywności fizycznej i raka trzonu macicy wykazały, że ćwiczenia zmniejszają ryzyko wspomnianej choroby.