Liczba wyników: 2505
Olejek drzewa herbacianego nie ma nic wspólnego z herbatą, choć jego nazwa mogłaby to sugerować. Pochodzi z dalekiej Australii, a otrzymywany jest przez destylację liści drzewa herbacianego z parą wodną. Aborygeni stosowali rozgniecione liście tego drzewa na rany i infekcje skórne. W Europie zaś, znalazły się one za sprawą Jamesa Cooka, który w XVIII wieku przywiózł je na nasz kontynent.
Do znanych i cenionych olejków eterycznych o pięknych, orientalnych zapachach należą przede wszystkim olejki: imbirowy, kardamonowy i sandałowy. Jednak olejki te poza swoimi charakterystycznymi woniami, odznaczają się również wieloma cennymi właściwościami terapeutycznymi.
Wszyscy wiemy, że soki owocowe to świetne napoje. Ich dobroczynne działanie ma wiele aspektów - od najbardziej oczywistego, tj. skutecznego gaszenia pragnienia, poprzez pomoc w zachowaniu odpowiedniej wagi, aż po zapobieganie rozlicznym chorobom. No tak, ale wszystkie te informacje cechują się zbyt wysokim stopniem ogólności - co może nam ułatwić, bądź zagwarantować określony sok? Oto przegląd.
Cukrzyca II typu to choroba rozwijająca się u coraz większej liczby osób. Wzrost zachorowalności na cukrzycę jest w dużej mierze związany z mało aktywnym trybem życia oraz wysokokaloryczną dietą.
Jak donosi National Enquirer, 76- letnia Elisabeth Taylor ma poważne kłopoty zdrowotne. W wyniku wieloletniego przyjmowania środków przeciwbólowych na chroniczny ból pleców i biodra przeżywa kryzys zdrowotny.
Maryla Rodowicz ciągle jest bardzo aktywną artystką, bierze udział w licznych wydarzeniach kulturalnych i daje wiele koncertów, ostatnio jednak doskwierają jej problemy zdrowotne.
Nadużywanie antybiotyków prowadzi do osłabienia naturalnej odporności i zagraża różnym terapiom medycznym, m. in. wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego, intensywnej opiece wcześniaków, leczeniu raka.
26 listopada w Pałacu Prezydenckim Lech Kaczyński ogłosił swoją decyzję odnośnie tzw. pakietu ustaw zdrowotnych.
Coraz poważniejszym problemem stają się w Polsce takie choroby jak miażdżyca, otyłość i nadciśnienie. Wszystkie te dolegliwości są ze sobą powiązane, a receptą na ich uniknięcie jest prawidłowe odżywianie się. Jednak mimo stosunkowo wysokiej świadomości zagrożenia, niewielu z nas robi cokolwiek, aby zabezpieczyć się przed tymi chorobami.
Na University of Warwick odkryto, że standardowy zwyczaj gotowania warzyw istotnie zmniejsza właściwości przeciwnowotworowe różnych warzyw kapustnych, takich jak: brokuły, brukselka, kalafior i kapusta.