Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania pieczywo niskosodowe

Liczba wyników: 293

  • Więcej błonnika i mniej białka - dieta przeciwcukrzycowa [© CUKMEN - Fotolia.com]

    Więcej błonnika i mniej białka - dieta przeciwcukrzycowa

    2015-04-01

    DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.

    Tagi: cukrzycaaktywność fizycznaotyłośćnadwagadietabłonnik

  • Jak obchodzone są święta ku czci zmarłych na świecie [Święta zmarłych, fot. collage Senior.pl]

    Jak obchodzone są święta ku czci zmarłych na świecie

    2016-10-30

    W Japonii tańczy się do rytmu bębnów taiko, w Meksyku znaleźć można pieczywo ozdobione kształtami piszczeli i czaszki z cukru, a w Chinach przy grobach bliskich palone są pieniądze. Jak wiele krajów, tak wiele tradycji związanych ze wspominaniem zmarłych.

    Tagi: śmierćzmarliświęta zmarłychkulturaJaponiameksykNepalChiny

  • Jak przechowywać chleb?  [Fot. sriba3 - Fotolia.com]

    Jak przechowywać chleb?

    2017-06-20

    Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?

    Tagi: chlebprzechowywaniepieczywo

  • Co trzeci Polak wyrzuca żywność. Co najczęściej? [Marnowanie jedzenia, © highwaystarz - Fotolia.com]

    Co trzeci Polak wyrzuca żywność. Co najczęściej?

    2016-10-10

    Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

    Tagi: żywnośćjedzeniewyrzucanie żywnościwyrzucanie jedzenia

  • Gluten - czy naprawdę jest wrogiem? [Gluten, © bg-pictures - Fotolia.com]

    Gluten - czy naprawdę jest wrogiem?

    2018-11-19

    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?

    Tagi: glutendietaodżywianiealergie pokarmowedieta bezglutenowa

  • Herbata na słodko. Niekoniecznie z cukrem [Fot. makistock - Fotolia.com]

    Herbata na słodko. Niekoniecznie z cukrem

    2018-05-25

    Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.

    Tagi: herbatacukiermiódksylitolmelasa

  • Typowe śniadanie Polaków [© sunlike - Fotolia.com]

    Typowe śniadanie Polaków

    2016-09-26

    Polacy są przekonani, że ich śniadania są zdrowe – tak twierdzi 81 procent badanych. Najczęściej na śniadanie sięgają po pieczywo, wędlinę oraz ser. Najchętniej wybieranym napojem jest herbata, która jest popularniejsza od kawy. Mleko jako napój do śniadania jest wybierane sporadycznie – tylko przez co 20-tego respondenta. Niemal połowa Polaków zjada śniadanie między 6.00 a 8.00 rano – wynika z sondażu ARC Rynek i Opinia.

    Tagi: posiłekśniadanieżywieniekulinaria

  • Święto Soli: wielki festyn w Wieliczce

    2010-05-24

    Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na organizowane po raz ósmy "Święto Soli". Impreza na Zamku Żupnym połączy formę rodzinnego festynu i pokazu plenerowego z różnorodnymi działaniami muzealnymi skupionymi wokół problematyki solnej. Każde z tych wydarzeń ma temat wiodący - tym razem jest nim stare porzekadło "Chleb i sól zdobią stół", a partnerem specjalnym jest organizowane na krakowskim Kazimierzu "Święto Chleba". Na jego stoisku podczas "Święta Soli" można będzie kupić prawdziwe pieczywo, zapleść żydowską chałkę i upiec własny obwarzanek.

    Tagi: Święto SolisólWieliczka

  • Dieta wegetariańska: 6 inspiracji dla "mięsożerców" [fot. collage Senior.pl]

    Dieta wegetariańska: 6 inspiracji dla "mięsożerców"

    2017-03-16

    Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.

    Tagi: kuchniakuchnia wegańskakuchnia wegetariańska

  • Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować? [Lodówka, © Lsantilli - Fotolia.com]

    Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować?

    2016-10-15

    Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.

    Tagi: marnowanieżywnośćprzechowywanie żywnościmarnowanie żywnościprodukty spożywcze

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12