Liczba wyników: 592
Olej rzepakowy może zmniejszyć ryzyko chorób serca – potwierdza amerykańska FDA.
Największy na świecie producent napojów zamierza usunąć bromowany olej roślinny z wszystkich napojów w USA do końca tego roku. Rezygnacja ze składnika jest wywołana działaniem aktywistów na rzecz zdrowej żywności.
W ostatnim czasie olej kokosowy stał się dietetycznym hitem. Jest coraz powszechniej promowany, a wskaźniki jego sprzedaży rosną. Okazuje się, że może mieć dobry wpływ na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomimo tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.
Niektóre oleje roślinne wskazywane jako zdrowe, mogą w rzeczywistości zwiększać ryzyko chorób serca, uważają uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Tłuszcz zawarty w rybach jest polecany osobom, które przeszły udar. Dzięki niemu bowiem można zapobiec dalszym uszkodzeniom mózgu.
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Olej mineralny kojarzy nam się z silnikami samochodowymi, ale jest i taki, który pomoże w pracy naszemu układowi pokarmowemu - pomaga skutecznie leczyć zaparcia.
Witamina D – odpowiednie dawki poprawiają pamięć, nadmierne opóźniają czas reakcji