Liczba wyników: 75
W sezonie letnim, kiedy temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicy 30 stopni Celsjusza, długa podróż samochodem może być męcząca. Podczas wakacyjnych wyjazdów należy przestrzegać kilku istotnych zasad, dzięki którym podróż samochodem będzie komfortowa i bezpieczna.
Kolejne diety zawodzą? Nie wiesz już, czy stosować paleo, być gluten free, a może wyeliminować produkty o wysokim indeksie glikemicznym? Tak naprawdę w odchudzaniu nie chodzi o testowanie kolejnych modnych jadłospisów, ale o wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych, które pomogą pozbyć się nadmiaru kilogramów bez ryzyka efektu jo-jo, nabawienia się niedoborów witamin czy ważnych składników odżywczych. Dlatego razem z lekarzem podpowiadamy, jak wkroczyć na dobrą drogę radzenia sobie z nadwagą.
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Wielkimi krokami zbliża się majówka, czyli czas krótszych i dłuższych wyjazdów. Bez względu na to czy planujemy wyjazd za granicę czy tylko kilkadziesiąt kilometrów od domu, warto dobrze się do niego przygotować. Wyjazd z dzieckiem może się wiązać z różnego rodzaju zdrowotnymi niespodziankami. Podpowiadamy co koniecznie powinno się znaleźć w majówkowej apteczce rodziców lub dziadków.
Blender, ręczny lub kielichowy, nie jest niezbędnym narzędziem w kuchni. Wiele osób obchodzi się bez niego, gotując tradycyjnie i nie korzystając z nowoczesnych, kuchennych rozwiązań. W takim razie, do czego potrzebny jest blender?
Najbardziej przepyszny dzień roku już niebawem. A czy pyszniej zawsze musi oznaczać bardziej słodko? Niekoniecznie. Równie wyśmienity i sycący Tłusty Czwartek celebrować możemy w nieco innej wersji. Wśród przepisów nie bazujących tylko i wyłącznie na słodkości znaleźć możemy zarówno propozycje wytrawne, jak również takie, które zachwycą nas swym smakiem mimo braku dodatku cukru.
Po fali upałów temperatura nagle spada, wieczory są chłodne i długie. Coraz częściej nie chce nam się wstać z łóżka, stajemy się smutni i rozdrażnieni. To początek chandry. W okresie jesienno–zimowym cierpi na nią co 10-ty Europejczyk.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
W trakcie letnich upałów na pracodawcach ciążą dodatkowe obowiązki. Zgodnie z prawem pracy, gdy temperatury sięgają określonych poziomów, muszą oni nieodpłatnie zapewnić pracownikom dostęp do zimnych napojów. Mogą także wydłużyć pracownikom przerwy tak, by w najgorętszym okresie dnia nie przebywali na słońcu. Jeżeli firmy nie zapewniają odpowiednich warunków do pracy, to pracownicy mogą odmówić wykonywania obowiązków. Za zaniedbania pracodawcy grozi też grzywna w wysokości od 1 tys. do nawet 30 tys. zł.
Rodzice, dziadkowie czy inni opiekunowie bywają bezradni, gdy ich dzieci wpadają w złość i spektakularnie dają jej upust - bez względu na to czy właśnie są w sklepie, przedszkolu czy na rodzinnej imprezie. Poznaj strategie radzenia sobie w takich sytuacjach - może jedna z nich będzie adekwatna dla Twojego rozzłoszczonego wnuka.