Liczba wyników: 438
Mleko powinno być stałym elementem diety nie tylko dla dzieci, dorosłym też jest polecane, bo zawiera ważne dla zachowania zdrowia składniki. Teraz ustalono, że gdy jest wypijane rano, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi w kolejnych porach dnia, co ułatwia kontrolę cukrzycy.
Jeśli po zjedzeniu nabiału, ma się kłopoty żołądkowe, to należy wyrzucić go z diety, czy też jednak od czasu do czasu - pomimo pewnych zaburzeń - można dołączyć do posiłków produkty mleczne?
Kozie mleko jako składnik kosmetyków jest stosowane od bardzo dawna. Zawiera dużą ilość odżywiających skórę białek i witamin (od A do E), a dzięki trójglicerydom i kwasom tłuszczowym pomaga utrzymywać odpowiedni poziom pH skóry i ma silne działanie antybakteryjne.
Apel „pij mleko" odnosi się nie tylko do dzieci - ludzie w średnim i starszym wieku także wiele zyskują umieszczając ten napój w swojej diecie. Wśród korzyści z serwowania sobie mleka wymienia się m. in. większe szanse na dłuższe życie, lepszą pamięć, ochronę przed osteoporozą, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem, dobre zdrowie dziąseł, etc. Mleko może mieć jednak znacznie większe spektrum zastosowań. Zobacz, do czego może się przydać.
Mleko obecne jest w diecie większości z nas, coraz częściej sięga po nie przemysł kosmetyczny.
W ostatnią niedzielę, w wieku 116 lat zmarła najstarsza kobieta świata Maria Esther de Capovilla. Jak twierdzą krewni, kluczem do jej długowieczności było ośle mleko.
Jak podaje „Gazeta Krakowska”, naukowcy z Akademii Rolniczej w Krakowie zamierzają sprawdzić, czy spożywanie produktów z owczego mleka może zapobiec miażdżycy. Mają nadzieje na pozytywne rezultaty badań, ponieważ mleko owiec zawiera znaczące ilości likopenu, który cechuje się intensywnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Gdzie wolą mleko od szampana? W którym kraju warto mieć czerwoną bieliznę i spacerować o północy z walizką? Kto się nie myje w pierwszy dzień Nowego Roku? Jak wyglądają noworoczne zwyczaje w różnych miejscach na świecie?
Choroby dziąseł są główną przyczyną utraty zębów u dorosłych. Z nowych badań wynika jednak, że zwiększenie w diecie ilości produktów mlecznych, takich jak mleko, ser, czy jogurt może znacznie poprawić stan zdrowia dziąseł.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.