Liczba wyników: 243
Naczelny Sąd Administracyjny w ubiegły czwartek zakończył głośną sprawę przedsiębiorcy z Legnicy. Zdaniem sądu nieodpłatne przekazywanie pieczywa ze zwrotów na cele charytatywne było darowizną opodatkowaną VAT, a nie likwidacją towaru. Co więcej, zaległy podatek do zapłaty był w dużej mierze konsekwencją ukrywania rzeczywistych obrotów, a nie działalności dobroczynnej.
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Kanapka to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, dla wielu zapracowanych osób to właśnie kanapki są podstawą codziennego menu. Zanim jednak sięgniesz po następną porcję pieczywa zastanów się, jakie dodatki są dla Ciebie najwłaściwsze.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Znaczny spadek temperatury poniżej 0ºC sprawia, że nasz organizm domaga się większej dawki energii. W takie dni rozgrzeje nas herbata z imbirem i ciepła zupa, a kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Otyłość i nadwaga to obecnie jeden z największych problemów współczesnego świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia, co roku przybywa osób cierpiących na te przypadłości. W wielu krajach europejskich, w ciągu ostatnich trzydziestu lat, częstość występowania otyłości i nadwagi zwiększyła się aż trzykrotnie. Tendencje te idą w parze ze stale spadającym spożyciem pieczywa, które często uznawane jest za główną przyczynę tycia. Jakie więc są prawdziwe powody naszych problemów z wagą?
Główny Urząd Statystyczny potwierdza to, co wszyscy Polacy widzą na codzień podczas zakupów - na wizyty w sklepach wydajemy coraz więcej pieniędzy. Jak podaje GUS, ceny żywności w lutym bieżącego roku wzrosły o 0,7% względem poprzedniego miesiąca i aż o 5,3 procent względem ubiegłegorocznego lutego. W ciągu miesiąca najbardziej podrożał cukier - o 9,6%. Nadal rosły ceny mąki oraz pieczywa. Więcej płacono za owoce, miód, tłuszcze roślinne a także warzywa i ryby.
Proces oddychania stanowi podstawową funkcję organizmu ludzkiego. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, czym oddycha. Azot, tlen, argon, neon, hel, krypton i ksenon – to najważniejsze gazy wchodzące w skład powietrza atmosferycznego. Do tego dochodzi jeszcze dwutlenek węgla, metan, wodór, podtlenek azotu, ozon czy dwutlenek siarki. Rzeczywisty skład powietrza jest bogatszy o elementy wytworzone przez człowieka. Naskórek, włosy, włókna ubrań, tekstylia z mebli i ścian, okruszki z pieczywa, ziemia, pleśń, roztocza, bakterie - to zaledwie krótkie streszczenie tego, co z każdym oddechem trafia do naszych płuc...
Ze wstępnych szacunków GUS wynika, że zbiory owoców z drzew będą o 30–40 proc. niższe niż w roku ubiegłym. W niektórych odmianach owoców plony mogą być na poziomie 20 procent – podkreśla prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych. Wszystkiemu winne są silne wiosenne przymrozki. To odbije się na cenach. Konsumenci mogą spodziewać się także podwyżek cen mleka i masła, wieprzowiny – w zależności od sytuacji związane z afrykańskim pomorem świń, a także mąki i pieczywa – przy intensywnych opadach deszczu pogorszy się bowiem jakość zboża.