Liczba wyników: 581
Sól jest dzisiaj wszechobecna. Dodaje się ją do tak wielu produktów, że bardzo trudno kontrolować jej dawkę w codziennym menu. Są jednak pewne objawy, które mogą wskazywać na to, że ilość soli w diecie jest za duża - obserwuj sposób funkcjonowania organizmu i reaguj, a unikniesz nadciśnienia oraz chorób serca.
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Przy bardzo suchej skórze odczuwa się duży dyskomfort, związany z jej napięciem, dużą wrażliwością oraz świądem. Właściwa kąpiel i pielęgnacja może w dużym stopniu zniwelować te objawy, natomiast nieodpowiednia – znacznie pogorszyć stan skóry. Jak myć bardzo suchą skórę?
Pieczywo to pożywienie, z którym mamy do czynienia niemal codziennie, więc wydaje się, że już niczym nas nie zaskoczy. A czy wiecie, że pisał o nim Homer i znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Te 5 ciekawostek o chlebie może zaskoczyć!
Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?
Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
Tegoroczny Nobel w dziedzinie Chemii przyznano trzem uczonym. Laureatami zostali: Jacques Dubochet Joachim Frank oraz Richard Henderson. Naukowcy opracowali technologię, która pozwoliła na obrazowanie cząstek biologicznych w bardzo dużej rozdzielczości.
Nasze stopy na wakacjach nie mają łatwo. Każdego dnia narażane są na otarcia i urazy. Długie, piesze wycieczki, odkryte buty oraz spacery na boso po plaży mogą powodować pęcherze, odciski i skaleczenia. Skóra staje się też zrogowaciała i twarda. Po urlopie warto więc poświęcić jej trochę czasu, aby przywrócić stopom właściwą kondycję.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.