Liczba wyników: 1021
Witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że witamina D zwiększa siły obronne organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.
Witamina C nie tylko poprawia odporność, może też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy II typu.
Selen, którego źródłem są ryby, skorupiaki, zboża i mięso odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Nie mniej istotna jest witamina E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Witamina C może być kluczowa dla poprawy mięśni w starszym wieku, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
W profilaktyce osteoporozy kluczowe znaczenie odgrywa wapń i witamina D3. Dzięki ich suplementacji wzmocnimy kości, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo groźnych złamań.
Z nowych badań wynika, że witamina D może zapobiec rozwojowi chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny dla zapobiegania kilku formom nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie witaminy D jest szczególnie widoczne w profilaktyce i (do pewnego stopnia) leczeniu raka okrężnicy i różnych rodzajów raka krwi
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.