Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania warzywa i owoce

Liczba wyników: 1876

  • Zdrowa dieta w starszym wieku wydłuża życie [© senicphoto - Fotolia.com]

    Zdrowa dieta w starszym wieku wydłuża życie

    2010-12-25

    Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.

    Tagi: dietadługość życiaalkoholpalenie papierosów

  • Przetwory pasteryzowane: trwałość bez sztucznych konserwantów [© Laurentiu Iordache - Fotolia.com]

    Przetwory pasteryzowane: trwałość bez sztucznych konserwantów

    2015-09-24

    Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?

    Tagi: konserwantysoleniewędzeniepasteryzacjasuszeniekulinaria

  • Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać? [Fot. travelbook - Fotolia.com]

    Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?

    2018-03-20

    Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.

    Tagi: wolne rodnikiantyoksydanty

  • Gdzie szukać witaminy C? [Fot. schankz - Fotolia.com]

    Gdzie szukać witaminy C?

    2017-10-20

    Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.

    Tagi: witamina cwarzywaowoce

  • Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie [© focha - Fotolia.com, Jesiena zupa]

    Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie

    2016-10-26

    Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?

    Tagi: białkociecierzycabobikdieta

  • Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować? [Lodówka, © Lsantilli - Fotolia.com]

    Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować?

    2016-10-15

    Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.

    Tagi: marnowanieżywnośćprzechowywanie żywnościmarnowanie żywnościprodukty spożywcze

  • Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Jakie superfoods zagoszczą teraz w kuchni Polaków? [Fot. marilyn barbone - Fotolia.com]

    Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Jakie superfoods zagoszczą teraz w kuchni Polaków?

    2019-05-17

    Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?

    Tagi: superfoodsbaobabacaimaquicamu camumaca

  • Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie [fot. Sven Hilker from Pixabay]

    Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie

    2022-08-27

    Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.

    Tagi: długowiecznośćdemencjawzrokchoroby zwyrodnieniowe

  • Na przeziębienie... brokuły i brukselka [© severija kirilovaite - Fotolia.com]

    Na przeziębienie... brokuły i brukselka

    2011-10-27

    Zielone warzywa pobudzają system odpornościowy organizmu, przez co pomagają w walce z infekcjami. W tym okresie roku, kiedy przeziębienie można złapać niemal wszędzie, nowe odkrycia mogą zaoszczędzić konieczności inwestowania w medykamenty: takie warzywa, takie jak brokuły i brukselka są niezbędne do skutecznego działania układu odpornościowego.

    Tagi: przeziębieniedietazielone warzywabrokułybrukselka

  • GUS: w sklepach coraz drożej [©  tarczas - Fotolia.com]

    GUS: w sklepach coraz drożej

    2011-03-15

    Główny Urząd Statystyczny potwierdza to, co wszyscy Polacy widzą na codzień podczas zakupów - na wizyty w sklepach wydajemy coraz więcej pieniędzy. Jak podaje GUS, ceny żywności w lutym bieżącego roku wzrosły o 0,7% względem poprzedniego miesiąca i aż o 5,3 procent względem ubiegłegorocznego lutego. W ciągu miesiąca najbardziej podrożał cukier - o 9,6%. Nadal rosły ceny mąki oraz pieczywa. Więcej płacono za owoce, miód, tłuszcze roślinne a także warzywa i ryby.

    Tagi: cenyinflacjadrożyzna

  • Strony: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28