Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania smak w ustach metalu

Liczba wyników: 956

  • Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego [Fot. azure - Fotolia.com]

    Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego

    2018-03-26

    Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.

    Tagi: chrzanWielkanoc

  • O otrębach owsianych w kilku zdaniach [© Carmen Steiner - Fotolia.com]

    O otrębach owsianych w kilku zdaniach

    2015-04-24

    Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.

    Tagi: otrębyowiesotręby owsiane

  • Kuchnia polska nadal najpopularniejsza [© apops - Fotolia.com]

    Kuchnia polska nadal najpopularniejsza

    2014-05-18

    Co trzeci Polak nie jada poza domem, seniorzy nie wychodzą na większe posiłki prawie wcale. Jeśli już się decydujemy na wyjście do restauracji, to połowa z nas wybiera tę, w której serwowane są dania kuchni polskiej. Jeśli zamawiamy danie na wynos, nadal najczęściej jest to pizza. Przy podejmowaniu decyzji o wyborze lokalu ważne są lokalizacja, smak i cena - wynika z raportu „Polska na talerzu 2014".

    Tagi: kuchnia polskakuchnia europejskakuchnia włoskakuchnia śródzielmnomorskafast foodrestauracjaodżywaianie

  • Ziołowy ogródek [© teressa - Fotolia.com]

    Ziołowy ogródek

    2007-02-04

    Globalne ocieplenie klimatu ma jedną niezaprzeczalną zaletę: coraz lepiej rosną u nas rośliny pochodzące z południowych rejonów Europy. Warto to wykorzystać i założyć we własnym ogródku grządkę ziołową – świeże zioła nie tylko pięknie pachną i urozmaicają smak potraw, ale mają także właściwości lecznicze, a zawarte w nich olejki eteryczne odstraszają komary, meszki, nornice i ślimaki.

    Tagi: ziołahodowlaprzyprawyogródsadzonkinasionatarasbalkon

  • Słone lody i słodka cebula: foodparing czyli umiejętne łączenie smaków [Fot. somegirl - Fotolia.com]

    Słone lody i słodka cebula: foodparing czyli umiejętne łączenie smaków

    2017-06-19

    Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. Wykraczając poza utarte szlaki zyskujemy bowiem szansę na odkrycie nieznanych dotąd horyzontów sztuki tworzenia nowych potraw.

    Tagi: kuchniasmakigotowaniefoodparing

  • Sok jabłkowy. Zdrowie w szklance [© Igor Normann - Fotolia.com]

    Sok jabłkowy. Zdrowie w szklance

    2017-04-21

    Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.

    Tagi: jabłkasoksok jabłkowy

  • Piwny savoir-vivre: jakie piwo w jakim szkle? [© FikMik - Fotolia.com]

    Piwny savoir-vivre: jakie piwo w jakim szkle?

    2012-07-31

    Szklanki, pokale, kufle… Mają różne kształty i rozmiary i od setek lat pijemy w nich piwo. Jednak rzadko kto wie, że rytuał doboru właściwego szkła do gatunku piwa jest tak samo ważny jak wybór odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina. Szkło to jeden z najistotniejszych elementów piwnej kultury – właściwie dobrane wydobywa z niego aromat, smak i charakter.

    Tagi: piwoszklankakufelsavoir-vivre

  • 10 powodów, które pomogą Ci powiedzieć „nie” papierosom [fot. 10 powodów, dla których palenie nie jest sexy]

    10 powodów, które pomogą Ci powiedzieć "nie" papierosom

    2015-11-16

    W najbliższy czwartek – 19 listopada – obchodzić będziemy Światowy Dzień Rzucania Palenia. To świetna okazja do pożegnania tego zgubnego nałogu. Palenie papierosów, prócz zdrowia, odbiera również wiele życiowych przyjemności. „Przyjaźń” z tytoniem to również słabsze odczuwanie smaków, zniszczone włosy, starzenie się skóry czy impotencja.

    Tagi: paleniepapierosytytoństarzenie sięskóryszara cerazniszczone włosyimpotencjapłucabierne palenie

  • Oryginalne smaki ryżu [© Francesco83 - Fotolia.com]

    Oryginalne smaki ryżu

    2015-10-28

    Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.

    Tagi: kuchniaryżkurkumacurrykulinaria

  • 5 sposobów na idealne ogórki kiszone  [Fot. vv360 - Fotolia.com]

    5 sposobów na idealne ogórki kiszone

    2018-08-09

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

    Tagi: ogórkikiszenie

  • Strony: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28