Liczba wyników: 1484
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
W tym roku ceny żywności nadal będą szaleć. Więcej zapłacimy między innymi za owoce, mięso, herbatę, a także alkohol. Pędzące ceny od połowy zeszłego roku powodują wzrost inflacji. Aby zahamować ten proces, Rada Polityki Pieniężnej musi podnosić stopy procentowe, które z kolei wpływają na koszty kredytów. Kredytobiorcy muszą więc liczyć się nie tylko z drogą żywnością, ale i z wyższymi ratami – nawet o kilkadziesiąt złotych miesięcznie.
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?
Egzotyczne krajobrazy, oszałamiające kolory, korzenne przyprawy, soczyste owoce i warzywa, tradycyjne targi, a także wyborna kuchnia przyciągają do Maroka miliony turystów. Ale nas, kobiety, kusi coś jeszcze – kosmetyki. Olej arganowy to już popularny i znany wszystkim hit. Podpowiadamy, po jakie jeszcze produkty z tego kraju warto sięgnąć.
Niepokalanek mnisi (Chasteberry) stosowany jest przy zaburzeniach miesiączki oraz w celu złagodzenia symptomów menopauzy i w leczeniu trądziku. Roślina występuje w regionie Morza Śródziemnego. Do produkcji specyfiku wykorzystywane są owoce, z nich robi się tabletki i kapsułki. Zawierają m. in. aukubinę i agnozyd, flawonoidy, olejki eteryczne, goryczkę i tłuszcze.
Anyż to zioło o smaku przypominającym lukrecję stosowane w leczeniu wielu schorzeń. Biedrzeniec anyżowy, czyli pimpinella anisum, to jednoroczne zioło z rodziny selerowatych. Rośnie do około 60 cm wysokości, ma małe, białe kwiaty i jest uprawiana głównie ze względu na owoce, które przypominają w smaku lukrecję.
Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały jednak na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.
Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. Internet, telewizja i prasa zachęcają do zdrowego odżywiania, sięgania po wartościowe produkty i włączania do codziennej diety superżywności. Tylko…. co to właściwie jest superżywność?
20 procent Polaków ocenia swoje zdrowie jako przeciętne, a co dziesiąty jako złe lub bardzo złe – wynika z szacunków GUS. Eksperci podkreślają – prawidłowa dieta to najprostszy sposób aby zadbać o siebie. Dowiedz się, dlaczego owoce nie zawsze są Twoim sprzymierzeńcem oraz czy dobrze robisz rezygnując z glutenu.
Kiedy zabieramy się do organizacji spotkania przy grillu to pierwsze potrawy, które przychodzą nam na myśl to karkówki, burgery oraz inne, głównie mięsne menu. Grill daje nam jednak możliwość wykonania wielu, także tych bezmięsnych dań. Mało popularne, natomiast niezwykle aromatyczne i smaczne są owoce z rusztu, które możemy podać na deser.