Liczba wyników: 394
Poprawia się jakość paliw sprzedawanych na stacjach. W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa zakwestionowała 2,68 proc. skontrolowanych próbek paliw płynnych. To mniej niż w 2014 r., kiedy nieprawidłowości wyniosły 3,87 proc. Zastrzeżenia częściej dotyczyły oleju napędowego.
Sięgnij po winogorona, jeśli chcesz o siebie zadbać. Owoce te dostarczają znacznych korzyści organizmowi. W miąższu znajdują się duże ilości glukozy i sacharozy, łatwo przyswajalnych cukrów, więc dają energię i nie są przy tym ciężkostrawne.
Ile narodowości, tyle sprawdzonych sposobów na piękno i nieskazitelną cerę. W jaki sposób o urodę dbają kobiety z różnych stron świata – jakie mają sekrety pielęgnacyjne i jakie kosmetyki stosują na co dzień?
81% Polaków twierdzi, że prawidłowo się odżywia. Niestety od samej deklaracji do właściwej praktyki jest jeszcze daleka droga. Jak zatem gotować, aby zachować jak największą ilość wartości odżywczych w przygotowywanych posiłkach? Jakie błędy najczęściej popełniamy w kuchni? Czy istnieją proste sposoby, które pomogą nam w przyrządzaniu zbilansowanego jedzenia?
Jedną z diet cieszących się ostatnio coraz większym uznaniem jest raw food, która polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40 ˚C. Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega?
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Każdego roku około 100 osób umiera z powodu zatrucia tlenkiem węgla, który pochodzi z niesprawnych instalacji gazowych – podaje Państwowa Straż Pożarna. Tlenek węgla w statystykach zatruć zajmuje trzecie miejsce tuż po zatruciach lekami i alkoholem.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
W Polsce przejawem lokalnego patriotyzmu jest wspieranie rodzimego biznesu, poprzez wybieranie podczas codziennych zakupów wyrobów „made in Poland”. Konsumencki patriotyzm jest faktycznie coraz silniejszy, a Polacy znacznie częściej niż kiedyś doceniają polską jakość. Widać to na przykład podczas jarmarków produktów regionalnych, które odbywają się regularnie nawet w galeriach handlowych. Okazuje się, że trend ten dotyczy także kosmetyków.
Zima co roku zaskakuje kierowców i drogowców. Warto zatem z wyprzedzeniem przygotować samochód na nadejście mrozu, śniegu i obecność błota pośniegowego. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby przetrwać motoryzacyjną zimę.