Liczba wyników: 1779
Co roku z powodu chorób płuc umiera w Polsce około 50 tysięcy osób. Rak płuca jest najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych nowotworami i dotyczy to równej mierze kobiet jak i mężczyzn. Nie znaczy to jednak, że lekarze są wobec tej choroby bezbronni, ważne jest jednak – jak w przypadku wszystkich nowotworów – szybkie działanie.
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Gdy ludzie po raz pierwszy zaobserwują na swych skroniach siwy włos, często wpadają w panikę. Tymczasem siwizna może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie - japońscy i amerykańscy naukowcy odkryli, iż procesy odpowiadające za siwienie włosów mogą chronić przed pewnymi rodzajami nowotworów - informuje „New Scientsit."
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
U palaczy notuje się zwiększone ryzyko niektórych rodzajów nowotworów gardła i żołądka. Zagrożenie jest w ich przypadku silniejsze nawet po wielu latach od rzucenia nałogu.
Liczba, jakość, częstotliwość i forma spożywanych posiłków oraz odpowiednie nawyki żywieniowe to proste elementy codziennej profilaktyki nowotworów układu moczowo – płciowego.
Otyłość jest czynnikiem ryzyka kilkunastu różnych nowotworów. Z nowych danych wynika, że może mieć związek z 4 proc. wszystkich przypadków guzów rakowych.
Badania pokazują, że popularny lek przecigorączkowy i przeciwbólowy, tj. kwas acetylosalicylowy, może mieć działanie ochronne przed różnymi formami raka. Kolejne testy dowodzą, że może pomóc uchronić się przed rakiem jelita grubego.